Sony a decis: iată ce jocuri de PlayStation 4 nu vor funcționa pe PlayStation 5

Autor: Cosmin Aionita | 12.10.2020
Sony a decis: iată ce jocuri de PlayStation 4 nu vor funcționa pe PlayStation 5

Go4games a fost printre primele publicații care v-au informat că majoritatea covârșitoare a jocurilor de PlayStation 4 vor putea fi rulate și pe noua consolă PlayStation 5. După luni de așteptare, Sony confirmă în sfârșit acest lucru, dezvăluind, în același timp, și ce jocuri de PlayStation 4 nu vor funcționa pe PlayStation 5.

Din fericire, lista titlurilor de PS4 incompatibile cu noua consolă PS5 este extrem de scurtă. Astfel, din peste 4000 de jocuri disponibile pentru PlayStation 4, doar zece titluri nu vor putea fi rulate pe PS5. Iată ce jocuri de PlayStation 4 nu vor funcționa pe PlayStation 5:

  • DWVR
  • Afro Samurai 2: Revenge of Kuma – Volume One
  • TT Isle of Man – Ride on the Edge 2
  • Just Deal With It!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe’s Diner

În afara acestor jocuri, toate titlurile pentru PS4 ar trebui să funcționeze fără probleme și pe PlayStation 5. Mai mult, conform celor de la Sony, unele dintre acestea vor profita de tehnologia Game Boost oferită de PS5 pentru a rula la rezoluții mai mari, cu framerate-uri mai bune. În special jocurile ce folosesc o rezoluție dinamică și framerate deblocat vor putea profita cel mai mult de Game Boost pe PS5.

Spre exemplu, studioul Sucker Punch a confirmat deja că recentul Ghost of Tsushima va rula și pe PlayStation 5, iar, în acest caz, va fi capabil să atingă un framerate de 60 de cadre pe secundă. De asemenea, cei de la Naughty Dog au confirmat că toate titlurile recente ale studioului – The Last of Us Part II, The Last of Us Remastered, Uncharted 4: A Thief’s End, Uncharted: The Lost Legacy și colecția Uncharted 1, 2, 3 – vor rula și pe PlayStation 5.

Consolele fără unitate optică vor putea rula doar jocuri digitale

Evident, dacă veți opta pentru o ediție digitală a consolei PlayStation 5, fără unitate optică Blu-ray Ultra HD, nu veți putea rula jocurile de PS4 disponibile pe disc, ci doar cele digitale, achiziționate prin intermediul PlayStation Store.

În cazul în care veți achiziționa o consolă PlayStation 5 dotată cu unitate optică Blu-ray Ultra HD, atunci veți putea rula atât jocurile digitale de PS4, descărcate de pe PlayStation Store, cât și pe cele disponibile pe disc.

Indiferent de modelul PS5 ales, atunci când veți conecta consola la Internet folosind contul dvs. de PlayStation Network, veți avea acces automat la biblioteca digitală de titluri de PlayStation 4 pe care le dețineți deja.

PlayStation VR, PlayStation Plus și PlayStation Now, compatibile și cu PS5

Cu cele câteva excepții menționate în lista de mai sus, și jocurile pentru PlayStation VR vor fi compatibile cu noul PlayStation 5. Pentru a rula jocurile de PlayStation VR pe PS5 veți avea nevoie de headset-ul PlayStation VR, de un controller DualShock 4 (pentru PS4) sau de controllere PlayStation Move și PlayStation Camera (pentru PS4). Noua HD Camera pentru PlayStation 5 nu va fi compatibilă cu PS VR: va trebui să folosiți modelul de cameră pentru PS4 pentru a putea juca titlurile PlayStation VR pe PS5 (un adaptor necesar pentru conectarea PS Camera la PS5 va fi livrat de Sony în mod gratuit).

De asemenea, jocurile pentru PlayStation 4 incluse în abonamentele PlayStation Plus și PlayStation Now vor rula și pe noile console PlayStation 5.

Salvările jocurilor de PS4 vor putea fi transferate pe PS5

Nu în ultimul rând, utilizatorii de console PlayStation 4 își vor putea transfera jocurile digitale și salvările pe PS5 prin diferite metode: folosind un cablu LAN pentru a conecta între ele cele două console sau prin conexiune wireless Wi-Fi. De asemenea, dacă aveți deja stocate jocuri de PS4 pe un hard-disk extern, veți putea conecta respectivul dispozitiv la PlayStation 5, iar consola va recunoaște automat acele jocuri. Dacă sunteți abonat la PS Plus, veți putea importa pe PS5 salvările jocurilor de PS4 și din cloud.

În cazul jocurilor ce vor fi disponibile atât în versiuni pentru PlayStation 4, cât și în variante next-gen pentru PlayStation 5, Sony a pus la dispoziția dezvoltatorilor uneltele necesare pentru a face salvările de pe generație anterioară de console compatibile și cu edițiile de PS5. Aceasta este o decizie lăsată însă în sarcina producătorilor de jocuri, așadar nu toate titlurile vor oferi suport pentru astfel de salvări.

Spre exemplu, în cazul lui Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, posesorii jocului de PS4 ce hotărăsc să treacă la PlayStation 5, prin intermediul opțiunii gratuite de upgrade, își vor putea transfera și salvările. De asemenea, Sackboy: A Big Adventure va oferi o opțiune similară, însă doar după apariția unui update pentru joc, ce urmează să fie disponibil la scurt timp după lansarea acestui titlu.

PlayStation 5 se lansează în România pe 19 noiembrie 2020.

Sursa: PlayStation Blog

Urmărește Go4Games.ro pe Google News