Dacă doriţi să rejucaţi: Devil May Cry şi Dark Souls

Autor: Cosmin Aionita | 10.07.2018
Dacă doriţi să rejucaţi: Devil May Cry şi Dark Souls

După cum ne-a obişnuit, vara nu reprezintă tocmai cea mai aglomerată perioadă a anului în ceea ce priveşte lansările de jocuri noi. Cu alte cuvinte, este momentul perfect pentru a ne întoarce privirile către remasterizările unor titluri mai vechi, numai bune pentru a umple aceste zile ploioase.

Şi, după dezvăluirea de efect a lui Devil May Cry 5 de la E3 2018 (care a catapultat titlul celor de la Capcom în fruntea topului nostru), am decis să “recapitulăm” istoria acestei serii prin intermediul pachetului Devil May Cry HD Collection. Acestuia i se alătură şi una dintre cele mai recente ediţii remasterizate ale unui titlu de mare profil: Dark Souls: Remastered de la From Software.


DEVIL MAY CRY HD COLLECTION
(PlayStation 4, Xbox One, PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Apariţia din acest an a Devil May Cry HD Collection nu a reprezentat nici pe departe debutul acestui pachet, el fiind lansat încă din 2012 pentru vechile console PlayStation 3 şi Xbox 360. Totuşi, 2018 a marcat apariţia acestei colecţii pe consolele de generaţie actuală, precum şi pe “neobositul” PC. Cu alte cuvinte, ocazia perfectă pentru a revizita (pentru a câta oară?) originile lui Dante, eroul principal al seriei DMC.

Din păcate, nu multe s-au schimbat de la ediţia de PS3 şi Xbox 360 a acestei colecţii: singura îmbunătăţire notabilă adusă de trecerea la consolele actuale şi PC este creşterea rezoluţiei, care nu ajută însă foarte mult în contextul acestor jocuri. De ce? Pentru că toate cele trei titluri incluse în această colecţie (Devil May Cry, Devil May Cry 2 şi Devil May Cry 3 Special Edition) au rămas la nivelul lor iniţial de pe PlayStation 2, mai toate elementele grafice (modele, texturi etc.) nefiind retuşate în niciun fel pentru acest remaster.

Devil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

Astfel, deşi este de apreciat că, încă de la primul DMC, Capcom a încercat lucruri noi pentru acea vreme (cum ar fi secvenţele cinematice realizate cu ajutorul motorului grafic propriu-zis), prezentarea grafică pur şi simplu nu mai poate ţine pasul cu vremurile de astăzi. DMC HD Collection arăta învechit chiar şi acum şase ani, când a fost lansat pentru vechile console, iar astăzi se prezintă într-un mod puţin spus dezamăgitor, cu modele şi texturi demne de anii ’90, scoase în evidenţă şi mai mult de rezoluţiile ridicate la care rulează noua versiune.

Singurul titlu din această colecţie care ţine cât de cât pasul din punct de vedere vizual este Devil May Cry 3 Special Edition, dar şi acolo deranjează unele dintre “moştenirile” epocii PS2: niveluri mici, segmentate de numeroşi timpi de încarcare, efectul de motion blur simulat care încă dă dureri de cap etc.

Devil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

În schimb, îmbucurător este faptul că gameplay-ul seriei rămâne “tânăr” chiar şi în aceste condiţii, până şi primul Devil May Cry dovedindu-se a fi neaşteptat de jucabil chiar şi în ziua de azi. Totuşi, şi la acest capitol există nişte stângăcii în această colecţie, opţiunile disponibile variind de la un joc la altul: spre exemplu, primul DMC oferă posibilitatea de a opta între două scheme de control diferite, în timp ce al doilea nu o face. Tot la capitolul lipsă de consistenţă putem trece şi secvenţele video din aceste jocuri, unele având un aspect ratio de 4:3, altele 16:10 şi doar câteva 16:9.

Merită? Pentru 30€, preţul cerut de Capcom pentru această colecţie, mai degrabă nu. Îmi vine greu să cred că studioul japonez nu mai avea la dispoziţie resursele originale ale acestor trei jocuri pentru a le adapta platformelor moderne (cum ar fi secvenţele video, care puteau fi renderizate din nou măcar în rezoluţie HD 720p). În schimb, s-au limitat la portări directe ale ediţiilor PS2, care pur şi simplu nu mai fac faţă pretenţiilor moderne. Dacă doriţi totuşi să retrăiţi aventurile originale ale lui Dante înainte de DMC5, aşteptaţi o reducere de preţ semnificativă.

Devil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection

Devil May Cry HD CollectionDevil May Cry HD Collection


DARK SOULS: REMASTERED
(PlayStation 4, Xbox One, PC)

From Software este un studio cu mulţi ani de activitate, care însă a intrat în prim planul industriei odată cu Demon’s Souls, un action RPG în care mai nimeni nu a crezut iniţial (nici măcar publisher-ul iniţial al jocului, Sony, ce a ales să nu lanseze acest titlu pentru piaţa occidentală). Ce a urmat ştim cu toţii: Demon’s Souls a revoluţionat genul, ridicând pe noi culmi conceptul de dificultate sporită, dar bine gândită şi implementată.

Dark Souls a fost succesorul spiritual al lui Demon’s Souls, aducând noua formulă a celor de la From Software şi pe alte platforme (Xbox 360 şi PC), pe lângă PlayStation 3. Evident, jocul s-a bucurat de un succes răsunător, dând naştere la două sequel-uri, la fel de apreciate. Reţeta perfectă, am putea spune, pentru o ediţie remasterizată destinată platformelor actuale.

Dark Souls Remastered

Dark Souls RemasteredDark Souls Remastered

Dark Souls RemasteredDark Souls Remastered

Şi, deşi la prima vedere nu îşi fac apariţia diferenţe notabile faţă de ediţiile originale ale jocului, Dark Souls: Remastered “ascunde” câteva noutăţi grafice demne de luat în seamă: anumite texturi şi shadere au fost relucrate în totalitate, oferind jocului un aspect actualizat, chiar dacă nu în totalitate fidel stilului artistic original. Aceste modificări s-ar putea să nu fie pe placul tuturor, însă nimeni nu cred ca se va putea plânge de rezoluţiile aduse la zi folosite de acest remaster: 1080p pentru PS4 şi Xbox One şi 3200×1800 (upscalat la 4K) pentru consolele PS4 Pro şi Xbox One X.

Cea mai mare îmbunătăţire adusă însă de această ediţie remasterizată a lui Dark Souls este framerate-ul, jocul rulând acum constant cu 60 de cadre pe secundă, chiar şi în porţiunile care dădeau mari bătăi de cap ediţiilor iniţiale (cum ar fi Blighttown). O altă modificare importantă este limita de jucători pentru sesiunile multiplayer, crescută de acest remaster de la 4 la 6 utilizatori.

Merită? Da, dacă nu aţi parcurs încă primul titlu al seriei Dark Souls. Totuşi, dacă sunteţi deja un veteran al tărâmului Lordran şi doar vreţi să revizitaţi jocul celor de la From Software, ori aşteptaţi o perioadă de reduceri, ori orientaţi-vă către preţul cel mai bun (ediţia digitală de pe PlayStation Store costă doar 139,90 lei, în timp ce pe Steam preţul se ridică la 39,99€).

Dark Souls Remastered

Dark Souls RemasteredDark Souls Remastered

Dark Souls RemasteredDark Souls Remastered


Urmărește Go4Games.ro pe Google News