Jocurile anului 2022 (partea a 2-a): action, RPG, adventure, sport

Autor: Cosmin Aionita | 27.12.2022
Jocurile anului 2022 (partea a 2-a): action, RPG, adventure, sport

Prima parte a recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2022 a fost dedicată celor mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure, horror și shooter. Acum a venit vremea să aducem în prim plan alte patru genuri importante: action, RPG, jocuri de aventură și simulatoare sportive. Așadar, să continuăm recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2022.

A fost păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2022. Suntem conștienți de faptul ca există și alte jocuri în afara celor ce vor fi menționate în continuare, însă nu ne putem pronunța asupra titlurilor pe care pur și simplu nu am avut posibilitatea de a le încerca personal.

În ciuda greutăților întâmpinate de producători pe parcursul proceselor de dezvoltare a acestor jocuri, în 2022 nu putem spune că am dus lipsă de titluri de calitate în cadrul categoriilor abordate astăzi: am avut parte atât de titluri cu mecanici de joc originale, cât și de jocuri dedicate nostalgicilor, revenirea unor serii clasice sau, dimpotrivă, ceea ce am putea numi debuturile unor viitoare francize de succes.

ACTION (JOCURI DE ACȚIUNE)

🏆 SIFU
(Sloclap)
PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Rareori mai avem ocazia, în peisajul actual al industriei jocurilor video, să întâlnim titluri care să aducă mecanici de joc inovatoare. Iar o astfel de creație a fost SIFU, un beat’em up care, pe lângă nelipsitele arte marțiale, a venit cu o formulă inedită: de fiecare dată când personajul controlat moare, este reînviat cu o vârstă mai înaintată, însușindu-și astfel cunoștințe și mișcări noi, dar și pierzând din „băruța de viață”. Și, pe lângă această constantă încercare de a menține echilibrul între cele două laturi ale eroului principal, jocul nu dezamăgește nici in ceea ce privește luptele propriu-zise și combinațiile de lovituri disponibile.

🥈 TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: SHREDDER’S REVENGE
(Tribute Games/Dotemu)
PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Dacă ați fost un fan al desenelor animate cu Țestoasele Ninja pe care am avut și noi ocazia să le urmărim în România, la începutul anilor ’90, atunci Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge este fix jocul pe care îl căutați. Avem parte de un beat’em up old school, inspirat din titlurile similare lansate de Konami în anii ’80 și ’90, cu un aspect grafic retro inspirat din desenele animate de care aminteam mai devreme. Pe lângă cele patru țestoase, puteți juca și cu alte personaje, precum Splinter sau April, fie single player, fie co-op alături de prieteni, vocile personajelor principale fiind aceleași din desene.

🥉 Mențiuni: Bayonetta 3, Evil West

RPG (ROLE PLAYING GAMES)

🏆 ELDEN RING
(From Software/Bandai Namco Entertainment)
PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

După întreaga serie Dark Souls, trecerea prin Bloodborne și abordarea ușor diferită, însă suficient de asemănătoare din Sekiro: Shadows Die Twice, chiar ne întrebam în ce direcție vor duce cei de la From Software subgenul de action RPG pe care singuri l-au inventat cu Demon’s Souls. Iar răspunsul a venit odată cu Elden Ring, un joc ce împrumută clasicele mecanici „necruțătoare” caracteristice titlurilor Souls, însă le adaptează unui mediu de joc deschis, transformând un concept atât de comun în zilele noastre – mediul open world – în ceva complet nou. Iar această abordare a reușit să atragă spre Elden Ring chiar și unii jucători care, până acum, nu se dădeau în vânt după titlurile Souls.

🥈 LIVE A LIVE
(Square Enix/Nintendo)
Nintendo Switch

Remake-ul unui joc lansat in anii ’90 pentru Super Nintendo, Live a Live scoate ce este mai bun din subgenul JRPG, propunând clasica combinație dintre explorare, poveste cu întorsături de situație și lupte desfășurate pe ture, purtate pe obișnuitele „grile” care limitează mișcările personajelor. Adăugați însă acestora protagoniștii și poveștile complet diferite pentru fiecare capitol al jocului, despre care, dacă dați dovadă de pricepere și răbdare, veți putea descoperi cum sunt conectate între ele.

🥉 Mențiune: Triangle Strategy

ADVENTURE

🏆 SYBERIA: THE WORLD BEFORE
(Microids)
PlayStation 5, Xbox Series X|S, PC

Trebuie să recunosc că, în cadrul acestei categorii, ne-a fost poate cel mai greu să delimităm recomandarea principală de cea secundară. Și asta pentru că am avut de-a face cu mult-așteptatele continuări ale unor serii de aventuri clasice, cu tradiție, ambele fiind foarte bine primite de fani. Totuși, am mers pe mâna lui Syberia: The World Before, pentru că acest nou titlu a reușit, în același timp, să aducă unele inovații, însă și să rămână foarte familiar pentru fanii cu vechime ai seriei, inclusiv la nivel artistic și estetic. Mai important, povestea a atins din nou puncte sensibile, reușind să emoționeze, dar și să ne ofere speranță în privința viitorului. Abia așteptăm să aflăm unde vor mai duce cei de la Microids povestea lui Kate Walker.

🥈 RETURN TO MONKEY ISLAND
(Terrible Toybox/Devolver Digital)
PlayStation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, Mac, PC

Return to Monkey Island a fost foarte aproape de „medalia de aur” a acestei categorii, Ron Gilbert și echipa sa reușind să realizeze ceea ce părea imposibil: continuarea propriei viziuni asupra seriei Monkey Island, fără să șteargă cu buretele moștenirea lăsată de titlurile mai recente (de la Curse of Monkey Island încolo). Guybrush Threepwood s-a întors la datorie, alături de personajele mult-iubite ale seriei, jocul oferind o doză serioasă de nostalgie veteranilor genului point and click. Stilul artistic diferit, mult mai arătos în mișcare decât în imaginile statice făcute publice înainte de lansare, este poate singurul aspect care nu a fost pe placul tuturor jucătorilor.

🥉 Mențiuni: As Dusk Falls, Immortality

SPORT

🏆 F1 MANAGER 2022
(Frontier)
PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

În condițiile în care deznodământul pe muchie de cuțit al ediției din 2021 a Campionatului Mondial de Formula 1 mi-a trezit din nou interesul pentru acest sport, iar, în cursul acestui an, am avut și ocazia de a participa la primul meu Grand Prix de F1, este lesne de înțeles de ce, în privința jocurilor cu tematică sportivă, în 2022 am petrecut cel mai mult timp în F1 Manager 2022. În ciuda unor scăpări și lipsuri, simularea de management construită de Frontier este autentică, intră în destule detalii fără a deveni îngrozitor de complexă și îți permite să corectezi greșelile de strategie ce au costat Scuderia Ferrari atât de multe puncte în acest sezon al Marelui Circ.

🥈 FIFA 23
(EA Sports/Electronic Arts)
PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, PC

După 30 de ani, FIFA 23 pune capăt seriei de simulatoare de fotbal, așa cum o știam până acum. Și asta pentru că, începând de anul viitor, obișnuitele jocuri FIFA de la EA vor purta un nou nume (EA Football Club), în timp ce Federația Internațională de Fotbal Asociație își va căuta noi parteneri cu care să ducă numele mai departe. Și, pentru a termina așa cum se cuvine cu această serie legendară, EA a reușit să ofere poate cel mai complet joc FIFA de până acum, cu mecanici de joc și o simulare fizică revizuite, cu sute de ligi și echipe licențiate (inclusiv campionatul nostru din România), competiții europene și nu numai, moduri Carieră și FUT îmbunătățite și adăugite și, nu în ultimul rând, cu un update gratuit ce a adăugat jocului Cupa Mondială din Qatar 2022.

🥉 Mențiuni: F1 22, NHL 23

Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2022!

Citește și: Jocurile anului 2022 (partea 1): racing, action/adventure, horror, shooter
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 2-a): action, RPG, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 3-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 4-a): remaster, multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2022 (partea a 5-a): Jocului anului și dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News