Jocurile anului 2022 (partea a 3-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch

Autor: Cosmin Aionita | 28.12.2022
Jocurile anului 2022 (partea a 3-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Foto: Xbox Game Studios

Primele părți ale recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2022 au fost dedicate genurilor individuale, după cum urmează: cele mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure, horror și shootere, respectiv cele mai bune jocuri de acțiune, aventură, RPG-uri și titluri cu tematică sportivă. Astăzi continuăm recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2022 cu cele mai bune titluri exclusive pentru platformele Sony PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch.

A fost păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2022. Suntem conștienți de faptul ca există și alte jocuri în afara celor ce vor fi menționate în continuare, însă nu ne putem pronunța asupra titlurilor pe care pur și simplu nu am avut posibilitatea de a le încerca personal.

În ciuda deschiderii din ce în ce mai evidente a celor de la Sony către PC, am păstrat regula de a selecta titluri disponibile exclusiv pentru consolele PS4 sau PS5 în categoria PlayStation. Oricum lansările companiei japoneze pentru PC sunt cele ale unor titluri mai vechi, apărute în trecut pe consolele PlayStation și luate deja în considerare în cadrul listelor anterioare dedicate jocurilor din anii respectivi. Cât despre exclusivitățile Microsoft, pentru această categorie au fost luate în considerare jocurile ce și-au făcut apariția numai în ecosistemul Microsoft (consolele Xbox, PC, Game Pass). Pentru Nintendo Switch am nominalizat doar titlurile disponibile numai pentru această consolă.

PLAYSTATION

🏆 GOD OF WAR: RAGNAROK
(Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5, PlayStation 4

Dacă ar fi să numim “cel mai complet” joc al anului, accesibil, bogat în conținut și realizat la cele mai înalte standarde, atunci acesta ar fi God of War: Ragnarok. Cea mai recentă creație a studioului Sony Santa Monica încheie aventura lui Kratos din mitologia nordică, oferindu-i fostului general spartan ocazia de a înfrunta o serie nouă de zei, dar și de a-și întări relația cu fiul său Atreus. Aceasta a doua epopee nordică a lui Kratos este mai lungă, mai bine închegată în ceea ce privește mecanicile și varietatea gameplay-ului, dar și mai generoasă când vine vorba despre luptele cu boșii și conținutul opțional, totul rulând foarte bine atât pe generația actuală de console PlayStation 5, cât și pe mai vechile PlayStation 4.

🥈 GRAN TURISMO 7
(Polyphony Digital/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5, PlayStation 4

Când a venit vorba despre selectarea celei de-a doua recomandări în privința jocurilor pentru PlayStation din 2022, s-a dat “o bătălie cruntă” între ocupantul acestei poziții și cel al mențiunii de mai jos: Horizon Forbidden West. Am optat până la urmă pentru Gran Turismo 7 pentru că jocul de curse produs de Polyphony Digital este „campion” în categoria sa, oferind o experiență de neuitat pentru pasionații de mașini, în timp ce al doilea Horizon activează în cadrul unui gen unde, chiar și „în curtea PlayStation”, 2022 a venit cu o opțiune mai atractivă: God of War: Ragnarok.

🥉 Mențiune: Horizon Forbidden West

MICROSOFT

🏆 PENTIMENT
(Obsidian Entertainment/Xbox Game Studios)
Xbox Series X|S, Xbox One, PC

Cu puțin timp înainte „să închidem listele” pentru jocurile pe care le luam în considerare pentru aceste recomandări, la început de decembrie, mi-a sărit în ochi Pentiment, de pe Game Pass. Am avut parte de 22 de ore în care am explorat o poveste fantastică despre oameni și religie, în cea mai nesigură perioadă a planetei: secolul al XVI-lea! Acțiunea se desfășoară pe durata a 25 de ani, undeva în Bavaria, iar gameplay-ul vă va aminti de Disco Elysium sau mai degrabă de un Sherlock Holmes din Evul Mediu. Povestea, decorurile unui teatru dramatic shakespearian, dialoguri minunate, intrigi religioase în perioada apariției lutheranismului, crime pasionale și violente, fac din Pentiment un joc care poate primi lejer, oricând, o notă maximă.

🥈 AS DUSK FALLS
(Interior Night/Xbox Game Studios)
Xbox Series X|S, Xbox One, PC

As Dusk Falls este genul de joc capabil să atragă și gamerii de ocazie pe serviciul Game Pass, pe care Microsoft îl promovează asiduu atât pentru consolele Xbox, cât și pentru PC. Și asta pentru că avem parte de un titlu axat în primul rând pe poveste și pe deciziile pe care jucătorii le pot lua pentru a influența desfășurarea acestui fir narativ, prezentat într-un stil grafic atrăgător, realizat într-o manieră ce combină realismul cu benzile desenate stilizate. Mai important însă, modalitatea în care curge povestea din As Dusk Falls te convinge să duci jocul la bun sfârșit, susținută fiind de opțiuni suplimentare precum ineditul mod co-op.

NINTENDO SWITCH

🏆 KIRBY AND THE FORGOTTEN LAND
(HAL Laboratory/Nintendo)
Nintendo Switch

Când vine vorba despre platformere concepute pentru a fi atrăgătoare atât pentru jucătorii de vârste mai fragede, cât și pentru gamerii cu experiență, Nintendo nu are rival. Iar Kirby and the Forgotten Land este reprezentantul din acest an al acestui gen atât de popular pe consola hibrid Nintendo Switch. Mai mult, avem de-a face cu primul titlu din seria Kirby cu adevărat 3D, în care atât grafica, dar și gameplay-ul fac pasul către cea de-a treia dimensiune, păstrând însă inventivitatea și farmecul caracteristice companiei japoneze.

🥈 LIVE A LIVE
(Square Enix/Nintendo)
Nintendo Switch

În anii ’90, în plină eră a Brick Game-urilor (console portabile ce includeau doar variațiuni ale jocurilor Tetris și, uneori, Snake), am avut parte de un veritabil șoc pozitiv atunci când am pus mână, prima oară, pe un Nintendo GameBoy. Mi s-a părut incredibil cum un dispozitiv portabil poate găzdui jocuri atât de complexe, de la Mortal Kombat și până la JRPG-uri pe care le vedeam doar pe Super Nintendo. Iar acum, aproape două decenii mai târziu, remake-ul unuia dintre acele JRPG-uri – Live a Live – m-au convins din nou să-mi car Nintendo Switch-ul peste tot, neputându-mă despărți de consolă până nu l-am finalizat.

🥉 Mențiuni: Xenoblade Chronicles 3, Splatoon 3, Mario + Rabbids: Sparks of Hope

Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2022!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News