Top 15 – cele mai aşteptate jocuri din 2013

| 11.01.2013
Top 15 - cele mai aşteptate jocuri din 2013

2013 se anunţă un an de tranziţie pentru industria gaming-ului. Cu vânzări în continuă scădere, marii jucători de pe piaţă vor fi nevoiţi să ia măsuri drastice, toate zvonurile indicând că Sony şi Microsoft îşi vor lansa noile generaţii de console PlayStation şi Xbox în cursul acestui an. Chiar şi Valve Corporation, compania din spatele foarte popularului Steam, pregăteşte „Steambox”, un concept deosebit de interesant, menit să combine versatilitatea unui PC şi uşurinţa în folosire a unei console.

În aceste condiţii, nu este de mirare faptul că publisherii s-au limitat la a anunţa doar jocurile ce vor fi lansate în prima jumătate a lui 2013. Marile hituri ale sfârşitului de an vor fi probabil anunţate abia după ce Microsoft şi Sony confirmă existenţa viitoarelor console, aceste titluri urmând să acompanieze lansările noilor generaţii de Xbox şi PlayStation.

Astfel, atunci când am realizat clasamentul celor mai interesante şi aşteptate jocuri din 2013, am luat în calcul doar titlurile ce beneficiază de o dată de apariţie bine stabilită (sau o perioadă de lansare), jocuri învăluite în mister precum Watch Dogs (vedeta de la E3 2012) sau Star Wars 1313 nefiind (încă) luate în calcul. Promitem să revenim cu o listă de apariţii adusă la zi, atunci când va fi cazul (probabil după finalizarea E3-ului din acest an).

Jocurile anului 2013


15. DMC DEVIL MAY CRY
(Ninja Theory/Capcom)
PC/Xbox 360/PS3

Un nou studiou producător, o nouă poveste şi o nouă viziune asupra personajului central Dante – acestea au fost conceptele pe baza cărora Capcom a abordat continuarea seriei Devil May Cry. Astfel, deşi DmC Devil May Cry nu pare tocmai pe gustul tuturor, jocul celor de la Ninja Theory se anunţă a fi un un titlu de acţiune reuşit, bazat pe luptele spectaculoase împotriva unor boşi, pe cât de impunători, pe atât de slobozi la gură.

Data apariţiei: 15 ianuarie 2013 (Xbox 360/PS3), 25 ianuarie 2013 (PC)


14. CRYSIS 3
(Crytek/Electronic Arts)
PC/Xbox 360/PS3

După criticile primite la adresa celui de-al doilea joc din serie, nemţii de la Crytek doresc să corecteze toate aceste neajunsuri cu ajutorul lui Crysis 3. Folosindu-se de noul mediu de joc (New York City Dome, o infrastrctură gigantică construită peste vechiul oraş, acum înghiţit de vegetaţie), producătorii doresc să combine cele mai reuşite elemente din primele două titluri ale seriei, păstrând în acelaşi timp aspectul grafic de invidiat, caracteristic jocurilor ce folosesc motorul grafic CryEngine 3.

Data apariţiei: 22 februarie 2013


13. SPLINTER CELL: BLACKLIST
(Ubisoft)
PC/Xbox 360/PS3

Un alt titlu care promite să combine cele mai reuşite elemente ale predecesorilor este viitorul Splinter Cell: Blacklist, primul joc al seriei din care, din păcate, va absenta Michael Ironside, fosta voce a eroului principal Sam Fisher. Din Conviction se va întoarce mecanica de joc „Mark and Execute”, în timp ce aspectul lui Sam va aduce aminte de Chaos Theory. Nu în ultimul rând, Blacklist va marca revenirea modurilor multiplayer cooperative şi competitive (Spies vs. Mercenaries).

Perioada apariţiei: primăvara 2013


12. GEARS OF WAR: JUDGEMENT
(People Can Fly/Epic Games/Microsoft)
Xbox 360

Pe vremuri consola numărul 1 în materie de jocuri de acţiune, acum Xbox 360 duce o lipsă de titluri exclusive importante, o singură astfel de apariţie fiind confirmată pentru 2013: Gears of War Judgement. Conceput drept un spin-off al seriei Gears of War, Judgement este realizat de studioul polonez People Can Fly (Painkiller, Bulletstorm), povestea fiind gândită drept un prequel cu Damon Baird şi Augustus Cole în rolurile principale.

Data apariţiei: 19 martie 2013


11. SIMCITY
(Maxis/Electronic Arts)
PC

Intrate într-un relativ con de umbră, jocurile de strategie urmează să revină în forţă pe parcursul lui 2013. Primul pe lista de apariţii este noul SimCity, continuarea unei serii care a scris istorie la sfârşitul anilor ’80 şi pe parcursul ultimului deceniu al secolului XX. Bazat pe un nou motor grafic – GlassBox Engine, SimCity promite să uimească atât prin grafică, cât şi prin autenticitatea simulării modului de funcţionare a unei metropole moderne. Inteligenţa artificială a populaţiei a fost serios îmbunătăţită, au fost introduse drumurile curbate iar oraşele jucătorilor vor putea intercomunica, adăugând astfel o nouă latură socială jocului.

Data apariţiei: 8 martie 2013


10. DEAD SPACE 3
(Visceral Games/Electronic Arts)
PC/Xbox 360/PS3

Necromorfii nu se lasă învinşi, Isaac Clarke aflându-se din nou în prima linie a războiului împotriva extratereştrilor însetaţi de sânge. De aceasta dată însă, eroul seriei Dead Space nu mai trebuie sa înfrunte valurile de inamici de unui singur: Dead Space 3 va permite abordarea cooperativă a campaniei, în acest mod de joc fiind adăugate noi elemente de poveste, precum şi noi secvenţe cinematice.

Data apariţiei: 8 februarie 2013


09. GOD OF WAR: ASCENSION
(Sony Santa Monica/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 3

God of War: Ascension va reprezenta probabil ultima aventură a neobositului spartan Kratos pe generaţia actuală de console de la Sony (PS3). Lăsând la o parte povestea single player (un alt prequel pentru evenimentele din jocurile principale ale seriei), Ascension este primul titlu God of War ce va încorpora o componentă multiplayer. Jucătorii vor putea alege între armatele oraşelor Troia sau Sparta, precum şi între patru zei ai mitologiei greceşti (Zeus, Ares, Hades şi Poseidon), fiecare cu propriile bonusuri şi abilităţi.

Data apariţiei: 13 martie 2013


08. ALIENS: COLONIAL MARINES
(Gearbox Software/SEGA)
PC/Xbox 360/PS3/WiiU

În timp ce Isaac Clarke va fi ocupat cu necromorfii, Aliens: Colonial Marines propune o „reţetă” ceva mai familiară: lupta împotriva „alienilor” clasici, xenomorfii. Nu va lipsi campania single player bazată pe o poveste ce continuă seria cinematografică Aliens, dar nici componenta multiplayer extinsă. Sunt promise numeroase moduri de joc, unele dintre acestea permiţând chiar şi controlarea neobosiţilor xenomorfi.

Data apariţiei: 12 februarie 2013


07. METRO: LAST LIGHT
(4A Games/THQ)
PC/Xbox 360/PS3

După succesul de care s-a bucurat Metro 2033, eroul principal Artyom se întoarce pentru o nouă rundă de vânat mutanţi prin subteranele metroului moscovit. La fel ca şi predecesorul său, Metro: Last Light promite un aspect grafic de invidiat şi o poveste realizată în colaborare cu Dmitry Glukhovsky, autorul romanului Metro 2033. Pentru Last Light, producătorii au rafinat unele mecanici de joc (precum sistemul de stealth) şi au adus noutăţi importante (cum ar fi nivelurile open world).

Perioada apariţiei: martie 2013


06. COMPANY OF HEROES 2
(Relic Entertainment/THQ)
PC

Company of Heroes 2 marchează revenirea jocurilor de strategie în timp real, acţiunea urmând a se desfăşura pe frontul de est al celui de-al Doilea Război Mondial. Jucătorii vor avea ocazia de a controla trupele Armatei Roşii, cu ajutorul cărora vor fi nevoiţi să respingă atacurile naziştilor de la porţile Moscovei. Jocul are la bază motorul grafic proprietar Essence 3.0, capabil de redarea realistă a câmpurilor de bătălie, ce vor putea fi distruse în întregime.

Perioada apariţiei: martie 2013


05. TOMB RAIDER
(Crystal Dynamics/Square Enix)
PC/Xbox 360/PS3

O prezenţă deja obişnuită în topurile concepute de Go4games de-a lungul anilor, Tomb Raider se lasă aşteptat deja de prea multă vreme. Pentru a îndulci amarul, cei de la Square Enix au confirmat că noul Tomb Raider va beneficia şi de o componentă multiplayer, dezvoltată de studioul Eidos din Montreal. Totuşi, noi suntem curioşi în privinţa campaniei single player şi a poveştii originilor eroinei Lara Croft.

Data apariţiei: 5 martie 2013


04. STARCRAFT II: HEART OF THE SWARM
(Blizzard Entertainment)
PC/Mac

Dacă eşti un fan al jocurilor de strategie, numele StarCraft nu ar trebui să-ţi fie străin. Heart of The Swarm va continua povestea din StarCraft II: Wings of Liberty, de această dată în prim plan urmând să se afle Sarah Kerrigan şi trupele sale de zergi. Pe lângă povestea single player, Heart of The Swarm este aşteptat cu sufletul la gură de pasionaţii de multiplayer, noi unităţi şi elemente suplimentare de balansare fiind promise de către cei de la Blizzard.

Data apariţiei: 12 martie 2013


03. BIOSHOCK INFINITE
(Irrational Games/2K Games)
PC/Xbox 360/PS3

Un alt titlu foarte aşteptat şi amânat de prea multe ori este BioShock Infinite. După ce echipa producătoare a suferit schimbări de personal, renunţându-se la componenta multiplayer a jocului, BioShock Infinite pare în sfârşit că se afla pe drumul cel bun. Jucătorii vor avea ocazia de a intra în pielea unui fost agent, nevoit să călătorească până în oraşul suspendat Columbia, de unde trebuie să salveze o fată cu puteri paranormale.

Data apariţiei: 26 martie 2013


02. THE LAST OF US
(Naughty Dog/Sony Computer Entertainment)
PlayStation 3

Prin The Last of Us, echipa de la Naughty Dog (autorii seriei Uncharted) îşi propune să combine o poveste emoţionantă cu mecanicile tipice jocurilor survival horror. Acţiunea va avea loc într-o lume căzută pradă unei infecţii transmise prin intermediul unor furnici, eroii Joel şi Ellie fiind nevoiţi să colaboreze pentru a putea spera la supravieţuire. Producătorii se laudă cu unele dintre cele mai elaborate rutine de inteligenţă artificială, inamicii urmând să reacţioneze în funcţie de modalităţile de „exprimare” abordate de jucători.

Data apariţiei: 7 mai 2013


01. GRAND THEFT AUTO V
(Rockstar Games)
Xbox 360/PS3

Putea oare Grand Theft Auto V să lipsească din acest top? Cel de-al cincilea titlu numerotat al seriei GTA promite cea mai cuprinzătoare lume de joc deschisă realizată vreodată de studiourile Rockstar Games: întregul Los Santos (replica virtuală a Los Angeles-ului real), precum şi împrejurimile acestuia vor fi recreate în detaliu. De asemenea, pentru prima dată într-un astfel de joc, povestea din GTA V va avea nu mai puţin de trei personaje principale, jucătorul fiind liber să comute între aceşti eroi oricând doreşte.

Perioada apariţiei: primăvara 2013


Ca de obicei, aşteptăm opiniile şi sugestiilor voastre în secţiunea de comentarii de mai jos. Voi ce jocuri aşteptaţi cel mai mult în acest an?

Urmărește Go4Games.ro pe Google News