MTS: Esporturile nu sunt recunoscute, oficial, ca sporturi în România. Cum organizează Capitala, în aceste condiții, cel mai mare turneu de Dota 2?

Autor: Adrian Popa | 15.07.2021
MTS: Esporturile nu sunt recunoscute, oficial, ca sporturi în România. Cum organizează Capitala, în aceste condiții, cel mai mare turneu de Dota 2?
Foto: Profimedia Images

Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) a transmis, ca răspuns la o solicitare făcută de Go4games.ro în legătură cu situația esporturilor în România, că în țara noastră „această categorie nu este recunoscută ca ramură în sport”.

„Având în vedere adresa dumneavoastră transmisă Ministerului Tineretului și Sportului, vă comunicăm faptul că, în acest moment, această categorie (n.e. – esporturile) nu este recunoscută de Ministerul Tineretului și Sportului ca ramură de sport”, este răspunsul oficial pe care l-am primit de la Serviciul Comunicare și Relații cu Publicul din cadrul instituției.

Am pus întrebarea în contextul în care compania Valve a anunțat că marea competiție The International 10 – Dota 2 Championships se va desfășura în România. Țara noastră a fost selectată după ce Suedia nu a recunoscut esporturile ca fiind sporturi oficiale.

De ce era nevoie ca esporturile să fie considerate sporturi în Suedia?

Organizatorii aveau nevoie ca acesta să fie considerat, în statul nordic, un „eveniment sportiv de elită” pentru ca participanții la competiție și staff-ul lor să nu aibă nevoie de vize pentru a intra în țară.

Valve a cerut ajutorul Ministerului de Interne pentru a le permite participanților să călătorească fără vize în statul nordic, dar instituția a respins demersul. Compania a fost apoi nevoită să organizeze evenimentul în altă parte.

La competiție vor participa gameri profesioniști din țări de pe tot mapamondul. Rămâne de văzut cum va rezolva România aceste probleme birocratice, în special chestiunea vizelor.

O altă problemă importantă o reprezintă posibilitatea aducerii în România a unor tulpini noi de coronavirus. Mulți participanți vor veni din țări în care rata de vaccinare anti-COVID este foarte redusă.

Nu știm exact cine organizează evenimentul în România

Nicorel Nicorescu, Consilier General la Primăria Municipiului București, este omul care a luat legătura cu reprezentanții Valve și le-a propus organizarea evenimentului în România. Întrebat cum va depăși țara noastră problemele birocratice, Nicorescu ne-a sugerat să vorbim cu organizatorii: „Aceste informații și acțiuni nu sunt în sfera de competență a consilierilor generali. Cel mai bine luați legătura cu organizatorii”.

Citește și: Valve a lansat Steam Deck, o consolă portabilă care va concura cu Nintendo Switch

Nicorel Nicorescu nu ne-a spus cine sunt organizatorii, deși am întrebat, dar ne-a informat că de contract s-a ocupat Cabinetul Primarului General.

Contactat de Go4games.ro, biroul de presă al PMB a transmis că nu are detalii despre organizarea The International 10, deși instituția a dat un comunicat în care a anunțat oficial evenimentul. „Noi doar punem la dispoziție Arena Națională”, este mesajul primit.

Reprezentanții PMB ne-au sugerat și ei să luăm legătura cu organizatorii, fără a ne spune, însă, cine sunt aceștia. Asta deși Nicușor Dan a afirmat că a fost semnat un acord cu firma americană Valve. „Sunt fericit să vă anunţ că am încheiat un acord cu firma americană Valve pentru organizarea celui mai mare eveniment internaţional de sporturi electronice din acest an”, a declarat primarul general, în comunicatul citat.

Firma Valve nu este, însă, prezentă oficial pe piața din România, așa că nu știm cu cine a bătut palma PMB. Vom reveni cu detalii atunci când vom avea această informație.

Un astfel de eveniment ar pune România pe harta mondială a esporturilor

Dacă evenimentul va fi organizat, acesta va aduce beneficii pentru Capitală și România. USR PLUS București susține că, în urma evenimentului, Primăria Capitalei va încasa 500.000 de euro. „De asemenea, premiile oferite la acest concurs vor însuma circa 40 de milioane de dolari, premii ce se vor acorda prin România, așadar statul român va încasa 16% din suma totală”, potrivit organizației.

Sunt încă puține țări care au recunoscut esporturile ca sporturi. Printre acestea se numără Coreea de Sud, China, SUA, Finlanda, Africa de Sud, Rusia, Ucraina sau Nepal.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News
Comentarii
  • pacala.curiosu spune:

    Uite asa se distruge gazonul. ca sa nu mai spun ca ar trebui sa aiba prioritate fotbalul, nu dota!!!!!!
    Ne plangem ca nu avrem suficiente stadioane, dar ne bayem joc de cele pe care le avem!!!!

  • alex spune:

    Cit costa inlocuiea gazonului?….,
    ….”sau ce luam pe mere, dam pe pere”

  • Petre spune:

    Va fi o serioasa paguba in ciuperci.