Gran Turismo Sophy, un proiect revoluționar în domeniul Inteligenței Artificiale de la Sony și Polyphony Digital

Autor: Cosmin Aionita | 11.02.2022
Gran Turismo Sophy, un proiect revoluționar în domeniul Inteligenței Artificiale de la Sony și Polyphony Digital
Foto: Sony Interactive Entertainment

Sony AI, împreună cu Polyphony Digital Inc. și Sony Interactive Entertainment au dezvăluit un proiect revoluționar în domeniul inteligenței artificiale (AI) numit Gran Turismo Sophy („GT Sophy”), descris drept prima entitate AI super-umană care îi poate întrece pe cei mai buni șoferi din lume în simulatorul de curse Gran Turismo Sport. GT Sophy are ca scop oferirea de noi experiențe de gaming bazate pe AI către jucătorii din întreaga lume.

Ce este GT Sophy?

GT Sophy este o entitate AI autonomă, antrenată prin intermediul unei noi platforme consolidate de deep reinforcement learning, dezvoltată printr-o colaborare a Sony AI cu PDI și SIE. Fiecare grup a contribuit la succesul acestui proiect prin combinarea expertizelor proprii în domeniul fundamental al cercetării și dezvoltării AI, cu un simulator realist de curse și infrastructura necesară pentru antrenarea inteligenței artificiale la scară mare.

GT Sophy a fost antrenat să perfecționeze următoarele abilități de condus, necesare pentru a concura cu cei mai buni șoferi din lume, chiar la nivel competițional:

  1. Controlul mașinii de curse: O înțelegere aprofundată a dinamicii mașinii, a rutelor de pe circuit și a manevrelor precise necesare pentru a obține victoria.
  2. Tactici de curse: Abilități de luare a deciziilor în fracțiuni de secundă, ca răspuns la situațiile cu o evoluție foarte rapidă din timpul unei curse. GT Sophy a demonstrat perfecționarea tacticilor precum depășiri foarte strânse sau manevre defensive precum blocarea adversarilor.
  3. Conduită de curse: Esențială pentru fair play, GT Sophy a trebuit să se conformeze regulilor extrem de rafinate, dar imprecis specificate ale corectitudinii într-un astfel de simulator, printre care evitarea coliziunilor și respectarea culoarelor adversarilor.

Sony AI și partenerii săi au dezvoltat o nouă abordare și o platformă inovatoare consolidată de deep reinforcement learning, în contextul în care nicio combinație existentă de algoritmi și infrastructură nu putea rezolva această provocare. Perfecționarea condusului unei mașini de curse în simulatorul de curse Gran Turismo Sport reprezintă o nouă evoluție majoră în domeniul inteligenței artificiale, astfel că detaliile au fost publicate în revista „Nature”, într-un articol intitulat „Outracing Champion Gran Turismo Drivers with Deep Reinforcement Learning”.

Inteligență artificială pentru gaming și divertisment

Pe lângă evoluțiile tehnice, colaborarea dintre Polyphony Digital, un studio de dezvoltare din familia PlayStation Studios, și Sony AI, o echipă de dezvoltare dedicată inteligenței artificiale, demonstrează felul în care inteligența artificială le poate oferi jucătorilor noi experiențe de gaming. Sony AI și PDI vor explora modul în care pot să integreze GT Sophy în viitoarele lansări din seria de jocuri GT, inclusiv Gran Turismo 7.

Kenichiro Yoshida, Chairman, Președinte și CEO al Sony Group Corporation, a spus:

Scopul Sony este acela de a “umple lumea de emoție prin puterea creativității și a tehnologiei”, iar Gran Turismo Sophy este întruchiparea perfectă a acestui lucru. Această colaborare în cadrul grupului, prin care am construit o entitate AI pentru gameri, este unică pentru Sony în calitate de companie de divertisment creativ. Acest proiect reflectă un salt major în dezvoltarea AI, oferind, în același timp, experiențe îmbunătățite pentru fanii GT din întreaga lume.

Hiroaki Kitano, CEO Sony AI, a adăugat:

Gran Turismo Sophy este o realizare semnificativă în domeniul AI, al cărei scop nu este doar acela de a fi mai bună decât jucătorii umani, ci și de a le oferi gamerilor un adversar redutabil, care să-i stimuleze și să le ducă tehnicile și creativitatea la următorul nivel. Pe lângă contribuțiile aduse comunității de gaming, credem că această descoperire prezintă noi oportunități în zone precum curse autonome, condus autonom, robotică la viteză mare și control.

Kazunori Yamauchi, Președinte al Polyphony Digital, a transmis:

Cercetarea în domeniul inteligenței artificiale este o bună oportunitate de a ne gândi la ce înseamnă să fim oameni și la felul în care tehnologia și societatea pot co-exista mai bine. Încă de la prima sa lansare, din 1997, franciza Gran Turismo a continuat să împingă limitele gaming-ului și ale inovației printr-o curiozitate în ceea ce privește tehnologia. Gran Turismo Sophy este încă o demonstrație a acestei filosofii, iar eu consider că acest concept AI va contribui atât la viitorul jocurilor, cât și la cel al automobilelor.

Rezultatele curselor: o victorie pentru AI și gameri

Sony AI a testat abilitățile lui GT Sophy prin participarea la curse alături de patru dintre cei mai buni șoferi de Gran Turismo în două evenimente Race Together 2021 Challenge, care au avut loc pe 2 iulie 2021 și 21 octombrie 2021. Prin îmbunătățirea entității pe baza rezultatelor primei curse, GT Sophy a fost mai bun decât cei mai abili șoferi umani de GT în ambele curse contra cronometru și în formatul de concurs Gran Turismo, certificate de FIA, în cel de-al doilea eveniment care a avut loc în octombrie.

Următoarele citate ce aparțin șoferilor de top care au concurat împotriva lui GT Sophy oferă o perspectivă a entuziasmului în ceea ce privește viitorul acestui proiect:

„Am uitat complet că jucam împotriva unui AI. A fost foarte distractiv. Aș vrea să concurez cu această entitate și mai mult în viitor.”
– Takuma Miyazono, campion FIA Gran Turismo Championships 2020

„Cred că agenții AI vor fi parteneri excelenți pentru șoferi.”
– Shotaro Ryu, pilot Gran Turismo aflat în clasamentul global

„GT Sophy ne-a arătat noi posibilități pe care nu ni le-am imaginat până acum.”
– Igor Fraga, campion FIA Gran Turismo Championships 2018

„Am fost foarte entuziasmat să văd abilitățile de condus ale lui GT Sophy. Am fost foarte inspirat.”
– Emily Jones, finalistă la nivel mondial FIA Gran Turismo Championships 2020

Detalii despre proiectul Gran Turismo Sophy, despre tehnologie, dar și despre provocarea Race Together Challenge 2021 pot fi găsite pe site-ul Gran Turismo Sophy.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News