De ce aproape a dispărut mouse-ul greu de gaming?

Autor: Adrian Popa | 08.12.2022
De ce aproape a dispărut mouse-ul greu de gaming?

Am testat multe modele de mouse-uri de gaming de-a lungul anilor, iar multă vreme toate dispozitivele au cântărit peste 100 de grame. Am folosit ASUS ROG Spatha, care cântărea aproape 180 de grame! Multe modele high-end veneau chiar cu greutăți prin care le putea fi ajustată greutatea. Exemple sunt SteelSeries Rival 600 sau ineditul ROCCAT Nyth.

Însă în ultimii doi aproape nimeni nu mai lansează mouse-uri grele. Acestea sunt considerate de compania SteelSeries modelele cu o greutate mai mare de 90 de grame. Firma daneză pune în categoria celor Ușoare / Lightweight dispozitivele cu greutate mai mică de 90 de grame și în Ultra light / Ultra ușoare modelele care cântăresc mai puțin de 80 de grame.

Pe piață au apărut recent modele ultra ușoare, precum AQIRYS Doradus (63 de grame), SteelSeries Aerox 5 (66 de grame) sau Zephyr Pro (69 de grame). Chiar și urmașul legendarului Logitech 502 (121 de grame), modelul Logitech G G502 X, cântărește 89 de grame.

Modelele ușoare oferă clar niște avantaje, altfel nu ar fi fost adoptate de majoritatea gamerilor profesioniști, nu doar pe segmentul FPS.

Mouse-urile ușoare, beneficii majore pentru sănătate

Probabil cel mai important motiv pentru care un gamer ar trebui să treacă la un mouse ușor sau ultra ușor este acela că un dispozitiv cu greutate mai mică îi protejează sănătatea mâinii. Afecțiunile provocate de mouse-ul nepotrivit sunt foarte frecvente, iar în cazul jucătorilor profesioniști, care petrec ore în șir jucându-se, se pot acutiza. Unii au renunțat chiar la carieră din cauza problemelor de sănătate de acest fel.

Este mult mai ușor pentru mușchii și încheietura mâinii să miște timp de 8 ore pe zi un mouse de 66 de grame decât unul de 150 de grame.

ASUS ROG Spatha, un „Goliat” de 179 de grame.

Unii gameri vor spune că în jocurile FPS ai nevoie de un mouse mai greu pentru o precizie mai ridicată. Da, există posibilitatea să ratezi ținta din cauza faptului că mouse-ul tău foarte ușor s-a mișcat mai repede și mai mult cu un milimetru pe mousepad, dar în timp această problemă poate fi depășită prin exercițiu. În cazul meu a durat destul de puțin adaptarea. Mai mult, astfel de situații pot fi combătute și prin reducerea rezoluției senzorului dispozitivului. Gamerii profesioniști din shootere precum CS:GO rareori trec mai sus de nivelul de 800 DPI. Legendarul S1mple preferă nivelul de 400 DPI.

Jocurile de tip Fortnite au accelerat adopția mouse-urilor ușoare

Un alt aspect important care a determinat trecerea spre modele Lightweight și Ultra light este explozia în popularitate a jocurilor de tip battle royale. În acestea, țintirea și eliminarea adversarilor nu este singurul obiectiv important. În Fortnite trebuie să și construiești repede, o activitate în care un mouse mai ușor este mult mai potrivit.

finalmouse air58 Ninja

Popularitatea uriașă a unor titluri precum PUBG și Fortnite a fost exploatată de compania finalmouse. Aceasta a lansat mouse-uri foarte ușoare, ce ținteau în special jucătorii de titluri battle royale. Modelul lor air58 Ninja (58g) a devenit mouse-ul „pe care trebuia să îl ai” dacă jucai Fortnite. A urmat apoi Ultralight 2 Capetown, de doar 50 g.

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook sau pe canalul oficial de Telegram.

Urmărește Go4Games.ro pe Google News