De ce căști vom avea nevoie pentru a experimenta sunet 3D pe PlayStation 5

Autor: Cosmin Aionita | 07.10.2020
De ce căști vom avea nevoie pentru a experimenta sunet 3D pe PlayStation 5

Una dintre caracteristicile speciale ale viitoarei console PlayStation 5 de la Sony este redarea realistă a sunetului 3D prin intermediul noii tehnologii Tempest3D AudioTech. Chiar în timpul prezentării tehnice din luna martie, Mark Cerny, inginerul de sistem al consolei PS5, a descris Tempest3D AudioTech drept una dintre cele mai performante soluții de acest gen, mult mai potrivită pentru jocuri decât implementările standard, gen Dolby Atmos. Totuși, de ce căști vom avea nevoie pentru a experimenta sunet 3D pe PlayStation 5?

Sunet 3D pe majoritatea modelelor de căști audio

Iată ca Sony a revenit cu un răspuns cât se poate de clar, printr-un articol recent publicat pe PlayStation Blog: redarea 3D a sunetului din jocuri va putea fi experimentată cu ajutorul oricărei perechi de căști compatibile cu PlayStation 5. Evident, Sony recomandă viitorul model wireless Pulse 3D (ce va fi compatibil atât cu PS5, cât și cu mai vechiul PlayStation 4), însă aceasta nu va fi singura pereche de căști capabilă să redea sunet 3D pe PlayStation 5.

Dimpotrivă, compania japoneză a confirmat că Tempest3D AudioTech va putea fi folosit cu orice pereche de căști ce îndeplinește următoarele condiții: se conectează la consola PS5 prin intermediul unui port USB (Sony a promis că toate modelele compatibile cu PS4 vor funcționa și pe PlayStation 5) sau direct la noul controller DualSense prin clasicul jack audio de 3,5mm.

căști pentru sunet 3D pe PlayStation 5

Urmează implementarea pentru difuzoarele din TV-uri

Acum că am aflat de ce căști vom avea nevoie pentru a reda sunet 3D pe PlayStation 5, apare un nou semn de întrebare: Tempest3D AudioTech va funcționa doar cu căști sau Sony va oferi suport și pentru difuzoarele incorporate în TV-uri sau pentru sistemele surround populare de tip 5.1 sau 7.1?

Conform declarației oficiale a companiei japoneze, Tempest3D AudioTech va funcționa, în momentul lansării consolei PlayStation 5 din noiembrie, doar prin intermediul unei perechi de căști audio. Totuși, tehnologia de sunet 3D realizată de Sony va fi adaptată și pentru difuzoarele încorporate în TV-uri, însă suportul pentru aceste dispozitive va sosi după lansare, prin intermediul unui update software. Sistemele surround vor fi luate în considerare după ce va fi finalizată soluția Tempest3D AudioTech pentru boxele din TV-uri.

Ce jocuri vor folosi sunet 3D pe PlayStation 5?

Marea majoritate a jocurilor ce urmează să fie lansate pentru PlayStation 5 vor reda sunet 3D prin intermediul acestei tehnologii Tempest3D AudioTech. Dintre titlurile compatibile, Sony menționează Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Marvel’s Spider-Man Remastered, Astro’s Playroom, Gran Turismo 7, Returnal, Destruction AllStars, Demon’s Souls, Ratchet & Clank: Rift Apart, Sackboy: A Big Adventure, Horizon Forbidden West, Resident Evil Village și altele.

PlayStation 5 urmează să fie lansat în România pe 19 noiembrie 2020.

Sursa: PlayStation Blog

Urmărește Go4Games.ro pe Google News