Gaming pe bani puțini! Care sunt cele mai avantajoase abonamente care îți oferă lună de lună acces la jocuri de top

Autor: Cosmin Aionita | 13.07.2020
Gaming pe bani puțini! Care sunt cele mai avantajoase abonamente care îți oferă lună de lună acces la jocuri de top

Industria software-ului se schimbă, la nivel mondial, iar segmentul jocurilor video nu face excepție. Dacă acum câțiva ani singura metodă de a pune mână pe un joc era achiziționarea unui unui exemplar fizic, pe disc sau cartridge, în 2020 situația s-a schimbat dramatic: avem acces la numeroase tipuri de abonamente lunar, care, pe lângă jocuri, oferă acces și la alte servicii legate de gaming.

Astăzi ne-am gândit să vă prezentăm cele mai populare astfel de opțiuni, serviciile bazate pe abonamente lunare fiind prezente pe mai toate platformele de gaming, pornind de la PC-uri și console și ajungând chiar și pe dispozitivele mobile precum smartphone-uri sau tablete.

Microsoft

Xbox Live Gold

Xbox Live Gold poate fi numit strămoșul serviciilor de gaming bazate pe abonament lunar. Introdus pentru a permite accesul deținătorilor de console Xbox la porțiunile de multiplayer online ale jocurilor de pe aceste platforme, Xbox Live Gold a evoluat în ultimii ani, oferind o serie de facilități suplimentare.

Spre exemplu, abonații Xbox Live Gold primesc câte patru jocuri “gratuite” în fiecare lună: două pentru consolele Xbox One, două pentru Xbox 360. Toate pot fi rulate însă pe cea mai recentă familie de console Xbox prin intermediul funcției de backwards compatibility. Jocurile pentru Xbox One obținute prin Xbox Live Gold au nevoie de un abonament activ pentru a putea fi descărcate și rulate, în timp ce titlurile pentru Xbox 360 se acumulează și pot fi apoi rulate și după expirarea abonamentului.

De asemenea, abonații Xbox Live Gold au acces la diverse promoții și reduceri de prețuri pentru unele dintre cele mai populare jocuri de pe consolele Xbox.

Preț: 9,99$ / lună sau 24,99$ / trimestru. Nu este disponibil, în mod oficial, în România.

Xbox Game Pass

Xbox Game Pass este probabil cel mai apreciat serviciu de gaming al celor de la Microsoft bazat pe abonamente lunare. Avem de-a face cu o subscripție care conferă acces la o selecție de peste 100 de jocuri, existând ediții ale serviciului Xbox Game Pass atât pentru consolele Xbox One, cât și pentru PC-urile echipate cu sistemul de operare Windows 10. Cele două biblioteci de jocuri sunt diferite și includ titluri special concepute pentru respectivele platforme.

Este bine de știut că toate jocurile realizate de studiourilor proprii ale Microsoft – Xbox Game Studios – sunt sau vor fi disponibile încă din ziua apariției prin intermediul acestui abonament. Astfel, abonații Xbox Game Pass (pentru PC sau pentru console) vor avea acces imediat la titluri precum Halo Infinite sau Senua’s Saga: Hellblade II în momentul în care aceste jocuri vor fi lansate. Pe lângă acestea, tot mai multe jocuri de la producători terți debutează direct în cadrul serviciului Xbox Game Pass: Blair Witch și Streets of Rage 4 sunt doar două exemple recente.

Preț: 9,99$ / lună (consolă Xbox), 4,99$ / luna (PC) însă puteți beneficia de numeroase oferte în care Microsoft oferă acest serviciu pentru numai 1$ / lună în cazurile noilor abonați. Nu este disponibil, în mod oficial, în România.

Xbox Game Pass Ultimate

Xbox Game Pass Ultimate reunește toate serviciile oferite de Microsoft în materie de abonamente de gaming: în cadrul unei singure subscripții sunt disponibile toate facilitățile oferite de Xbox Live Gold (accesul la multiplayer online pe Xbox, jocurile gratuite, reducerile), dar și de Xbox Game Pass, atât pentru PC, cât și pentru consolă. În traducere liberă, aveți acces la peste 100 de jocuri, atât pe Windows 10, cât și pe Xbox One, și la toate facilitățile premium ale consolelor Microsoft.

Preț: 14,99$ / lună, însă puteți beneficia de numeroase oferte în care Microsoft oferă acest serviciu pentru numai 1$ / lună în cazul noilor abonați. Nu este disponibil, în mod oficial, în România.

Sony Interactive Entertainment / PlayStation

PlayStation Plus

PlayStation Plus a venit drept un răspuns al celor de la Sony la abonamentul Xbox Live Gold practicat de Microsoft pe Xbox 360. Inițial, pe vremea PlayStation 3, PlayStation Plus avea însă un alt format, oferind acces la o bibliotecă de jocuri gratuite pentru consolele Sony, lunar fiind adăugate titluri noi și eliminate unele dintre cele mai vechi. Utilizatorii putea păstra însă toate jocurile revendicate atât timp cât rămâneau abonați la PlayStation Plus.

Odată cu apariția consolelor PlayStation 4, serviciul PlayStation Plus s-a modificat substanțial, principalul său atu devenind accesul la componentele multiplayer online din jocurile pentru PS4. Sony a renunțat treptat să mai ofere jocuri gratuite pentru consolele PlayStation 3 și PlayStation Vita, PlayStation Plus incluzând, lunar, acces la două sau mai multe titluri gratuite pentru PlayStation 4. Câteodată, în această selecție, este inclus și un joc pentru PlayStation VR. La fel ca în trecut, utilizatorii au acces la toate jocurile revendicate atât timp cât rămân abonați la serviciul PlayStation Plus.

Pe lângă multiplayer online și jocuri gratuite în fiecare lună, PlayStation Plus oferă abonaților și reduceri suplimentare de prețuri în cadrul campaniilor promoționale ale celor de la Sony, dar și acces la anumite sesiuni de testare beta, în cazurile anumitor jocuri.

Preț: 40 lei / lună, 105 lei / trimestru, 269 lei / an.

PlayStation Now

PlayStation Now a fost primul mare serviciu de game streaming (utilizatorii controlează un flux video furnizat de operator și nu un joc care să ruleze local) cu un oarecare succes la public, reprezentând și singura opțiune pe care utilizatorii de console PlayStation 4 (sau PC) o au pentru a rula jocuri de PS3.

Biblioteca PlayStation Now include acum câteva sute de jocuri pentru PlayStation 2, PlayStation 3 și PlayStation 4 pe care abonații le pot juca fie prin streaming, fie descărcându-le local și rulându-le în mod nativ (opțiune disponibilă doar pe consolele PS4 și numai pentru jocurile de PlayStation 4 și PlayStation 2). Spre deosebire de Microsoft, Sony nu include cele mai noi jocuri proprii în oferta PlayStation Now.

Preț: 9,99$ / lună, 24,99$ / trimestru, 59,99$ / an. Nu este disponibil, în mod oficial, în România.

Nintendo

Nintendo Switch Online

Din rândurile proprietarilor de platforme hardware (console) dedicate jocurilor video, Nintendo este cel mai nou venit în domeniul serviciilor de gaming bazate pe abonamente. Iar în privința facilităților incluse în subscripția Nintendo Switch Online, lucrurile sunt în mare parte similare cu ofertele concurenței de la Microsoft și Sony.

Astfel, abonații Nintendo Switch Online au acces la componentele multiplayer online din jocurile pentru Nintendo Switch. În privința jocurilor gratuite incluse în acest abonament, lucrurile stau ușor diferit: Nintendo pune la dispoziția abonaților două “emulatoare” oficiale pentru consolele Nintendo Entertainment System (NES) și Super Nintendo (SNES), alături de o selecție destul de bogată de jocuri clasice, rulabile prin intermediul acestor emulatoare.

Deși nu avem parte de titluri noi, unele dintre jocurile clasice pentru NES și SNES oferite ca parte a abonamentului Nintendo Switch Online beneficiază de anumite facilități moderne, precum multiplayer online sau leaderboards. Nintendo adaugă periodic noi jocuri clasice în cadrul selecției de titluri incluse în abonamentul Nintendo Switch Online.

Preț: 3,99€ / lună, 7,99€ / trimestru, 19,99€ / an sau 34,99€ / an (plan familial, pentru până la opt posesori de conturi Nintendo)

Ubisoft

Uplay+

Uplay+ este unul dintre cele mai interesante abonamente de gaming, fiind serviciul dedicat al celor de la Ubisoft pentru gamerii de pe PC. Abonații Uplay+ primesc acces la o selecție de peste 100 de jocuri de la Ubisoft pentru PC, prin intermediul aplicației Uplay, publisher-ul incluzând aici și cele mai recente titluri ale companiei, imediat ce acestea devin disponibile.

Mai mult, abonații Uplay+ primesc edițiile Gold sau Ultimate ale acestor jocuri, cu toate pachetele DLC și/sau Season Pass-urile incluse.

Preț: 14,99€ / lună.

Electronic Arts

EA Access

Dintre publisherii mari, Electronic Arts are probabil cea mai mare experiență în privința serviciilor de gaming oferite sub formă de abonamente plătite. Iar acest lucru se datorează subscripției EA Access, prezentă pe consolele Xbox One încă de la apariția acestora.

Ulterior, EA Access a fost lansat și pentru PlayStation 4, iar serviciul va deveni disponibil și pe Steam, pentru PC, în cursul acestui an.

Abonații EA Access beneficiază de “The Vault”, o colecție de jocuri de la Electronic Arts, ce primește update-uri în fiecare lună. Pe lângă jocurile din Vault, serviciul EA Access oferă o reducere de preț de 10% pentru orice achiziție digitală a produselor EA, fie pentru jocuri complete, fie pentru DLC-uri dedicate acestora.

De asemenea, abonații EA Access au acces la noile apariții ale companiei cu o săptămână înainte de lansare, sub forma unor versiuni trial limitate fie ca timp de joc, fie ca opțiuni oferite. Progresul realizat în aceste ediții trial va face trecerea către versiunile complete, dacă abonatul decide să le achiziționeze.

Preț: 19,90 lei / lună, 119,90 lei / an.

Origin Access Basic

Origin Access este corespondentul direct al serviciului EA Access pe PC, prin intermediul aplicației Origin oferite de Electronic Arts. Abonații au parte de același “Vault” cu jocuri, de aceleași reduceri de preț și versiuni trial pentru noile apariții.

Preț: 3,99€ / lună, 24,99€ / an.

Origin Access Premier

În schimb, abonamentul Origin Access Premier include toate facilitățile din ediția Basic, dar și unele avantaje suplimentare: noile apariții de la Electronic Arts intră în “Vault” imediat ce se lansează, devenind astfel accesibile pentru abonați. De asemenea, pentru abonații Origin Access Premier, jocurile incluse in “Vault” beneficiază de item-uri in-game (disponibile, în mod normal, doar prin microtranzacții) și de expansion pack-uri incluse.

Preț: 14,99€ / lună, 99,99€ / an.

Humble Bundle

Humble Choice

Humble Choice este un serviciu plătit dedicat utilizatorilor de PC pornit de popularul magazin online Humble Bundle. Humble Choice este disponibil sub forma a trei abonamente de gaming contra cost: Lite, Basic și Premium. Abonații Lite primesc acces la o selecție de aproximativ 100 de jocuri de PC, în special titluri indie, toate oferite în versiuni fără DRM, pe care le pot descărca și juca oricând doresc. De asemenea, în versiunea Lite a abonamentului Humble Choice sunt incluse și reduceri de 10% pentru orice achiziție făcută pe magazinul Humble Bundle.

În schimb, Humble Choice Basic include toate facilitățile din ediția Lite, alături de posibilitatea de a alege trei jocuri gratuite în fiecare luna, dintr-o selecție de 10-15 titluri. Odată revendicate, aceste jocuri rămân ale utilizatorilor, indiferent dacă aceștia aleg sau nu să-și prelungească abonamentul Humble Choice Basic.

Humble Choice Premium oferă abonaților posibilitatea de a alege nouă jocuri gratuite în fiecare lună din selecția de 10-15 titluri noi. De asemenea, abonații Premium beneficiază de reduceri de 20% pentru orice achiziție făcută pe magazinul Humble Bundle.

Preț: Humble Choice Lite: 4,99$ / lună, 44,99$ / an. Humble Choice Basic: 14,99$ / lună, 134,99$ / an. Humble Choice Premium: 19,99$ / lună, 179,99$ / an.

Google

Google Stadia

Stadia este serviciul de game streaming oferit de gigantul Google, despre care am vorbit în detaliu aici. Din păcate, selecția de jocuri incluse în cadrul abonamentului plătit Google Stadia Pro este destul de limitată, iar pentru noile apariții trebuie să achitați prețuri complete, comparabile cu costurile jocurilor de pe console sau PC.

Din păcate, Google Stadia nu este disponibil în mod oficial în România, însă există metode pentru a trece peste această limitare.

Pret: gratuit pentru varianta standard, 9,99$ / lună în cazul Google Stadia Pro (stream 4K, sunet surround etc.). Nu este disponibil, în mod oficial, în România.

Google Play Pass

Google Play Pass poate fi considerat drept o colecție de “greatest hits” pentru sistemul de operare Android, incluzând o selecție ce depășește 350 de jocuri și aplicații din ecosistemul Google dedicat dispozitivelor mobile. Play Pass nu include cele mai noi apariții, însă poate reprezenta o soluție interesantă pentru nou-veniții în “universul” Android.

Din păcate, deși beneficiază de un preț lunar accesibil, Play Pass nu este disponibil în țara noastră.

Preț: 4,99$ / lună. Nu este disponibil, în mod oficial, în România.

NVIDIA

GeForce Now

Serviciul NVIDIA GeForce Now promitea să revoluționeze domeniul soluțiilor de game streaming, permițând utilizatorilor să-și acceseze propriile colecții de pe Steam, Epic Games Store, Uplay+ etc. fără a fi nevoiți să plătească din nou pentru aceleași jocuri sau abonamente de gaming.

În teorie, utilizatorul GeForce Now plătește doar pentru închirierea unui server virtual de la NVIDIA, pe care să ruleze jocurile pe care deja le deține. Fluxul video astfel rezultat poate fi trimis către o gamă largă de device-uri conectate la Internet, cum ar fi laptop-urile, computerele de office, dispozitivele Android sau box-ul NVIDIA Shield. Toate aceste dispozitive puteau fi transformate astfel într-un calculator capabil să ruleze jocuri.

Din păcate, mulți dintre publisheri nu au fost de acord cu aceste practici, restricționându-și jocurile de pe Steam, Epic Games Store, Battle.net etc. în privința posibilității de a fi accesate și rulate prin GeForce Now. Deși NVIDIA adaugă săptămânal titluri noi în lista de compatibilitate, farmecul inițial al acestui serviciu pare să se fi stins.

Preț: gratuit pentru ediția Free (sesiuni de joc de maximum 1 oră, timpi de așteptare pentru a accesa serverele), 5,49€ / lună (timp de 12 luni) pentru ediția Founders (fără limite de timp, prioritate la accesarea serverelor, efectele RTX activate în jocurile ce oferă suport).

Apple

Apple Arcade

Dacă aveți un iPhone, o tabletă iPad, un dispozitiv Apple TV sau un computer Mac și vă plac jocurile video, Apple Arcade este serviciul pe care ar trebui să-l urmăriți.

Apple include în abonamentul Arcade o selecție de peste 100 de jocuri, multe exclusive, fără niciun fel de mictrotranzacție sau reclamă suplimentară, toate fiind atent selectate pentru a fi potrivite pentru un public cât mai larg. Prin intermediul opțiunii de Family Sharing, mai mulți membri ai aceleiași familii se pot bucura de jocurile incluse în abonamentul Apple Arcade.

Mai mult, Apple Arcade poate fi încercat complet gratuit în prima lună.

Preț: 24,99 lei / lună, 249,99 lei / an.

Sursa foto: Neowin.net

Urmărește Go4Games.ro pe Google News