Google Stadia s-a lansat în România! Cât costă și cum se prezintă serviciul de game streaming în țara noastră

Autor: Cosmin Aionita | 07.12.2020
Google Stadia s-a lansat în România! Cât costă și cum se prezintă serviciul de game streaming în țara noastră

Știm deja despre Google Stadia, alternativa celor de la Google în domeniul streaming-ului de jocuri video, o soluție prin intermediul căreia poți încerca titlurile favorite fără să fie nevoie să deții hardware-ul special dedicat acestora, precum un PC sau o consolă de gaming. Ei bine, după mai bine de un an de la apariția inițială, Google Stadia s-a lansat în sfârșit și în România!

Așadar, deși am discutat pe larg în trecut despre Google Stadia, ba chiar v-am explicat cum puteați accesa serviciul prin intermediul unor metode mai puțin ortodoxe, a sosit vremea să vedem cum se prezintă versiunea oficială, disponibilă chiar acum în România.

Setup, interfață și magazin

Procedura inițială de setup a serviciului este facilă: accesați stadia.google.com din browser-ul Chrome, vă conectați cu contul dvs. de Gmail și urmăriți instrucțiunile de pe ecran. La finalul acestui proces, sunteți invitați să vă înregistrați pentru o perioadă de free trial a Stadia Pro, alternativa premium a serviciului Google Stadia.

Google Stadia România

Față de varianta gratuită, Stadia Pro vă costă 45 lei / lună după expirarea perioadei de trial gratuit și vă oferă posibilitatea de face streaming în rezoluție 4K, precum și o librărie de jocuri incluse, pentru care nu mai trebuie să plătiți în plus:

  • Outcasters
  • Submerged: Hidden Depths
  • Secret Neighbor
  • Into the Breach
  • EVERSPACE
  • Monster Jam Steel Titans
  • Hello Neighbor: Hide and Seek
  • Sniper Elite 4
  • The Gardens Between
  • Player Unknown’s Battlegrounds – Highlands Edition
  • Human: Fall Flat Stadia Edition
  • Dead by Daylight
  • Risk of Rain 2
  • Republique
  • HITMAN 2
  • HITMAN – The Complete First Season
  • Gunsport
  • SUPERHOT: Mind Control Delete
  • Rock of Ages 3: Make & Break
  • Celeste
  • Lara Croft and the Temple of Osiris
  • Orcs Must Die! 3
  • Crayta: Premium Edition
  • Panzer Dragoon: Remake
  • Sundered: Eldritch Edition
  • Jotun: Valhalla Edition
  • Embr Early Access
  • SteamWorld Heist
  • SteamWorld Dig
  • SteamWorld Quest: Hand of Gilgamesh
  • SteamWorld Dig 2
  • GYLT
  • Kine

Google Stadia România

Un dezavantaj al serviciului Google Stadia în țara noastră este lipsa oficială a produselor Chromecast din oferta Google pentru România, astfel că nu am putut efectua testarea pe un TV, în stilul unei console de jocuri. Așadar, ne-am rezumat la testarea jocurilor prin streaming prin intermediul browser-ului Chrome, pe un PC.

Din fericire, interfața este simplă, fără prea multe opțiuni în afara celor de strictă necesitate, iar magazinul de jocuri disponibile prin intermediul Google Stadia se accesează ușor, prin intermediul unuia dintre tab-urile principale, afișate în partea superioară a paginii.

Pe cât de ușor de accesat este însă magazinul Google Stadia, pe atât este de sărăcăcios și de… scump. Oferta de jocuri este dezamăgitor de restrânsă (cred că dacă, de la începutul anului și până acum, ați revendicat toate jocurile gratuite oferite săptămânal de Epic Games Store, deja ați strâns mai multe jocuri decât sunt disponibile pe store-ul Google Stadia), iar prețurile sunt, de cele mai multe ori, exagerate.

Iată o selecție de jocuri ce pot fi achiziționate de pe magazinul Google Stadia și prețurile acestora:

  • Immortals: Fenyx Rising – 339 lei (279 lei pe Epic Games Store)
  • Star Wars Jedi Fallen Order – 339 lei (290 lei pe Epic Games Store, 309,90 lei pe PlayStation Store, iar versiunile fizice pentru console sunt mult mai ieftine)
  • Watch Dogs Legion – 339 lei (279 lei pe Epic Games Store)
  • Sekiro Shadows Die Twice – 299 lei
  • Assassin’s Creed Odyssey – 319 lei (doar 89,57 lei pe PlayStation Store, 279 lei pe Epic Games Store)
  • DOOM Eternal – 309 lei (59,99€ pe Steam)

Ce-i drept, există promoții și pe Google Stadia, jocuri precum NBA 2K21 sau Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint fiind oferite la prețuri de 42,60 lei, respectiv 42,76 lei. De asemenea, abonații Stadia Pro beneficiază de o reducere de 40 lei la prima achiziție din magazinul dedicat, precum și de selecția deja amintită, formată în mare parte din titluri indie nu neapărat de notorietate.

Nu în ultimul rând, câteva jocuri, precum Destiny 2 sau demo-ul exclusiv pentru Immortals Fenyx Rising pot fi jucate în mod gratuit. Curios însă, anumite titluri disponibile prin intermediul serviciului Google Stadia, cum ar fi Mortal Kombat 11, lipsesc din magazinul aferent țării România.

Google Stadia România

Google Stadia – opțiuni de controller

Puteți controla jocurile pe care le rulați prin streaming cu ajutorul Google Stadia fie cu mouse și tastatură, prezente pe orice PC, fie folosind un controller. Iar vestea bună este că Stadia este compatibil cu toate gamepad-urile folosite uzual pe PC, cum ar fi controllerele pentru consolele Xbox sau PlayStation. Astfel, Google Stadia a recunoscut fără probleme controller-ul de Xbox Series X conectat la PC-ul de test și am putut juca toate titlurile dorite cu ajutorul unui astfel de dispozitiv.

Google Stadia România

Totuși, pentru rezultate optime și lag cât mai imperceptibil, Google recomandă folosirea unui controller proprietar, special dezvoltat de companie pentru Stadia. Din fericire, ne-a fost pus la dispoziție și un asemenea device, însă procesul de conectare a acestuia nu este tocmai simplu.

Pentru a elimina latența la nivel local, controller-ul Stadia trebuie mai întâi “asociat” sistemului Google Stadia prin aplicația dedicată de pe mobile (care pe iOS este folosită strict pentru aceste operațiuni de gestionare, posibilitatea de a rula jocuri prin stream direct pe telefon/tabletă va sosi mai târziu în cursul acestui an). Astfel, folosind acest app, controller-ul primește mai întâi un update și este conectat la rețeaua Wi-Fi locală și, abia apoi, este “linkat” de contul utilizatorului executând o succesiune de butoane afișată în meniul Stadia din browser. Un pic cam complicat și departe de conceptul Plug and Play folosit de gamepad-urile de Xbox, spre exemplu.

Google Stadia România

În schimb, controller-ul în sine este mai mult decât decent, cu o construcție robustă, dispunere simetrică a stick-urilor analogice (precum la gamepad-urile PlayStation), acumulator reîncărcabil prin cablu USB Type-C (inclus în pachet) și vibrații puternice. Totuși, imediat ce pui mâna pe el, remarci că forma nu este la fel de ergonomică precum a controllerelor de Xbox, iar motorașul de vibrații este mult rămas în urmă față de ceea ce oferă DualSense pe PlayStation 5.

Controller-ul Google Stadia are și buton dedicat de Share, pentru a realiza capturi de ecran sau scurte clipuri de gameplay, și se achită cu brio de aceste sarcini. Problema apare însă la încercarea de vizualizare a acestor capturi sau de recuperare a acestora de pe serverele Google. Capturile nu apăreau în interfața Stadia, așa că am fost nevoit să folosesc takeout.google.com a la descărca.

Google Stadia România

Experiența de gameplay

Pe parcursul procesului de testare, am încercat următoarele jocuri: Monster Jam Steel Titans, Steamworld Dig, Sniper Elite 4 și Gylt (toate incluse în abonamentul Stadia Pro, ultimul fiind disponibil exclusiv prin intermediul platformei Stadia), dar și Destiny 2 și demo-ul pentru Immortals Fenyx Rising (disponibile în mod gratuit).

Google Stadia România

Toate au funcționat bine, fără lag cu adevărat perceptibil, singurul aspect cu adevărat deranjant fiind cele câteva secunde de “semnal blurat”, de la pornirea inițială a unui joc și până când stream-ul video se stabiliza (similar cu un film pornit pe HBO Go, spre exemplu).

Google Stadia România

Curios este însă că anumite jocuri precum Monster Jam Steel Titans sau Immortals Fenyx Rising au rulat doar la 30 de cadre pe secundă, în condițiile în care, cel puțin în cazul titlului celor de la Ubisoft, pe PC sau consolele de nouă generație îl poți rula fără probleme la 60fps.

Google Stadia România

Cel mai probabil însă, avem de-a face cu restricții impuse de producători și nu de serviciul Google Stadia în sine, Sniper Elite 4, Steamworld Dig sau Destiny 2 “defilând” fără probleme la 60 de cadre pe secundă.

Google Stadia România

Concluzie

Totuși, chiar dacă tehnologia de streaming din spatele lui Google Stadia funcționează neașteptat de bine, modul în care este organizat serviciul în sine lasă de dorit: sunt cerute prețuri premium, de cele mai multe ori mai mari decât la concurență, pentru a accesa streaming-ul unor jocuri, fără a le deține. În plus, pentru condițiile optime de streaming, este necesar și un abonament plătit (45 lei / lună, în schimbul căruia primiți totuși și o selecție de jocuri incluse).

Iar toate acestea în condițiile în care concurența de la Microsoft include într-un singur abonament – Xbox Game Pass Ultimate – acces la peste 100 de jocuri, ce pot fi jucate fie prin download local pe PC sau consolă, fie prin streaming pe mobile, fără a plăti costul indidivual al fiecărui titlu. Iar GeForce Now de la NVIDIA îți permite să joci, tot prin streaming, jocurile pe care le deții deja pe Steam, Epic Games Store, Uplay etc.

Sigur, ca experiment și tehnologie, Google Stadia se dovedește interesant de încercat, mai ales în condițiile în care abonamentul Pro este gratuit în prima lună (poți termina astfel lejer jocul Gylt, disponibil în exclusivitate în cadrul acestei platforme). Din păcate însă, în formatul său actual, Google Stadia este prea sărăcăcios și restrictiv pentru a justifica vreo investiție suplimentară.

Poate numai în cazul în care nu detineți nicio altă platformă de gaming, însă chiar și atunci, în schimbul costului a două-trei jocuri de Google Stadia (nu neapărat noi), poți achiziționa o consolă second hand și vreo două jocuri mai “tocite”, variantă mai accesibilă și convenabilă, în contextul din România, cel puțin pe termen scurt.

Google Stadia România

Urmărește Go4Games.ro pe Google News
Comentarii
  • GeorgePetru spune:

    „La finalul acestui proces, sunteți invitați să vă înregistrați pentru o perioadă de free trial a Stadia Pro, alternativa premium a serviciului Google Stadia.”

    Sunteti obligati, ca altfel n-aveti acces la serviciu fara acel trial. Nu exista un free version ca la Geforce Now, important de clarificat.