Gamerii din Ucraina nu-și mai permit abonamentele la jocuri din cauza devalorizării grivnei

Autor: Adrian Popa | 19.08.2022
Gamerii din Ucraina nu-și mai permit abonamentele la jocuri din cauza devalorizării grivnei
Captură de ecran din Final Fantasy 14. (Foto: Steam)

Grivna, moneda națională din Ucraina, s-a devalorizat din cauza războiului cu Federația Rusă, iar gamerii din această țară nu își mai permit să plătească abonamentele la jocurile video online.

Pentru un gamer din Ucraina, costul celui mai ieftin abonament la Final Fantasy 14 (FFIV), cel Standard, a crescut de la echivalentul a 260 de grivne la 440 de grivne, pe fondul devalorizării monedei Ucrainei. Suma reprezintă echivalentul a aproximativ trei zile de muncă în țara răvășită de război.

Problema a fost semnalată de utilizatorul „ViolenceLord” de pe Reddit. El i-a cerut dezvoltatorului japonez Square Enix să fixeze un preț regional, accesibil, pentru abonament măcar pe durata războiului, astfel încât fanii din Ucraina ai jocului să se poată bucura în continuare de FFIV. Rugămintea a fost susținută și de Jessica „Zepla” St. John, o jucătoare care locuia în Ucraina înainte de izbucnirea războiului.

Ucrainenii trebuie să plătească prețul în euro pentru abonament, iar grivna continuă să piardă din valoare în raport cu moneda unică europeană.

Un al dezvoltator, Activision Blizzard, a adăugat suport în jocurile sale pentru grivnă începând cu 4 mai, tocmai pentru a-i proteja pe jucătorii din Ucraina de devalorizarea monedei naționale. St. John îi cere companiei Square Enix să facă același lucru.

Jocurile video îi ajută pe ucraineni să treacă peste această perioadă dificilă, iar companiile din domeniu au sprijinit energic Ucraina în ultimele luni.

Conflictul militar a afectat semnificativ industria, deoarece multe titluri cunoscute sunt dezvoltate total sau parțial în Ucraina. De exemplu, relansarea mult așteptatului GoldenEye 007 este incertă din cauza războiului.

Mai mult, conflictul a determinat Guvernul Poloniei să ofere gratuit, pentru elevi și profesori, jocul video anti-război This War of Mine. Titlul, dezvoltat de studioul 11 Bit Studios, a devenit „lectură oficială” în școlile din statul european.

Sursa: NME

Urmărește Go4Games.ro pe Google News