Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster

Autor: Cosmin Aionita | 27.12.2021
Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster
Foto: Sony Interactive Entertainment

Prima parte a recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2021 a fost dedicată celor mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure și horror, iar cea de-a doua parte s-a concentrat pe cele mai bune shootere, aventuri și titluri cu tematică sportivă. În articolul de astăzi aducem în prim plan alte două genuri importante – jocurile de acțiune și platformerele –, dar aruncăm o privire și asupra celor mai bune remake-uri sau remasterizări din acest an. Așadar, să continuăm recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2021.

Am păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2021.

Din fericire, jocurile de acțiune bune nu s-au lăsat foarte mult așteptate, cele mai reușite fiind lansate chiar în prima parte a anului, iar 2021 s-a dovedit a fi mai bogat decât ne-am fi așteptat în privința platformerelor de calitate. Și, după cum ne-au obișnuit și ultimii ani, remake-urile și remasterizările nu au lipsit, readucând în actualitate unele experiențe clasice de gaming, pentru un public nou.

ACTION

? RETURNAL
(Housemarque/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5

Experința vastă a studioului Housemarque în domeniul jocurilor arcade a fost transpusă și în Returnal, actualizând astfel și îmbunătățind formula unui roguelite. Pe lângă schimburile intense de focuri, acompaniate de un veritabil spectacol de efecte grafice, Returnal are și o atmosferă apăsătoare, ce ascunde o poveste mult mai profundă decât ne-am fi așteptat, dar și un control dintre cele mai exacte si rafinate pe care le-am întâlnit într-un third person shooter. Deși nu este deloc ușor, titlul celor de la Housemarque te îndeamnă mereu la o “nouă rundă”, unele dintre dezavantajele ediției inițiale (precum imposibilitatea de a suspenda un ciclu de joc) fiind corectate de update-uri ulterioare.

? HITMAN 3
(IO Interactive)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC

Hitman 3 nu doar că rezolvă unele dintre problemele predecesorilor, fiind lansat drept o experiență completă (abandonând formatul episodic), însă s-a dovedit a fi și cel mai finisat dintre titlurile trilogiei moderne construite în jurul Agentului 47. Jocul finalizează povestea și rafinează formula bazată pe libertatea de a alege și de a aborda situațiile după gusturile jucătorilor, dar oferă și un bonus important: dacă dețineți deja primele două titluri din trilogie, le puteți importa nivelurile direct în Hitman 3, pentru a le putea juca profitând de îmbunătățirile vizuale aduse de noul engine grafic.

PLATFORMER

? METROID DREAD
(MercurySteam/Nintendo)
Nintendo Switch

De-a lungul anilor, cei de la Nintendo ne-au obișnuit cu platformerele orientate către familie, Mario, Donkey Kong și prietenii lor fiind vedetele unor jocuri vesele, potrivite pentru toate vârstele. Metroid Dread nu este un astfel de joc, formula clasică ce a dat numele genului “Metroidvania” întorcându-se în forță, într-o aventură ce revine la originile 2D ale seriei. Evident, avem parte și de îmbunătățiri semnificative și adăugiri, precum posibilitatea de a ținti liber, atacurile melee sau secvențele de stealth.

? PSYCHONAUTS 2
(Double Fine Productions/Xbox Game Studios)
Xbox One/Xbox Series/PlayStation 4/PC

Primul Psychonauts a fost unul dintre cele mai apreciate jocuri ale studioului Double Fine Productions, echipa condusă de Tim Schafer lucrând, de mulți ani, la o continuare. După această lungă așteptare, Psychonauts 2 a sosit în sfârșit în 2021 și, spre surprinderea multora, a reușit nu doar să-și depășească predecesorul, ci să se dueleze de la egal la egal cu alte jocuri mai recente, oferind unele dintre cele mai creative niveluri întâlnite în cadrul genului. Mai mult, cu studioul Double Fine recent adăugat în familia Xbox Game Studios, Psychonauts 2 poate fi jucat prin intermediul abonamentului Game Pass pentru Xbox sau PC.

? Mențiuni: It Takes Two, Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

REMAKE / REMASTER

? DIABLO II: RESURRECTED
(Blizzard Entertainment)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/Nintendo Switch/PC

Scopurile principale ale unui remaster ar trebui să fie prezervarea gameplay-ului ce a făcut faimos respectivul joc în momentul apariției sale inițiale, alături de actualizarea sa vizuală, cât mai aproape de standardele grafice contemporane, pentru a putea fi “gustat” și de noua generație de jucători. Iar Diablo II: Resurrected se achită cu brio de aceste sarcini, reprezentând “o nouă haină” pentru unul dintre cele mai importante jocuri de PC din istorie. Pe lângă noul aspect modernizat, ce păstrează însă stilul vizual al originalului, Resurrected a adus experiența Diablo II și pe console, adaptând interfața jocului și pentru gamepad-uri.

? THE LEGEND OF ZELDA: SKYWARD SWORD HD
(Tantalus Media/Nintendo)
Nintendo Switch

The Legend of Zelda: Skyward Sword HD păstrează intactă, în mare parte, formula din jocul original pentru Wii. Finisările și noutățile aduse de această ediție HD pentru Nintendo Switch rafinează însă și mai mult experiența de joc:schemei originale de control, bazată acum pe mișcarea JoyCon-urilor, i-a fost adăugată o alternativă ce folosește stick-ul analogic drept pentru a executa mișcări și atacuri, adaptând astfel jocul și pentru Nintendo Switch Lite sau pentru apreciatul Pro Controller. Cum îi stă bine oricărui remaster, Skyward Sword HD aduce și un aspect grafic îmbunătățit, alături de mult dorita tranziție la un framerate de 60 de cadre pe secundă, dar și funcționalitate suplimentară, precum autosave-urile.

? Mențiuni: Mass Effect Legendary Edition, Alan Wake Remastered, Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl

Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2021!

Citește și: Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 2-a): shooter, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 5-a): multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 6-a): recomandări individuale, realizarea și dezamăgirea anului

Ne puteți urmări și pe pagina oficială de Facebook!

Urmărește Go4Games.ro pe Google News