Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror

Autor: Cosmin Aionita | 23.12.2021
Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror
Foto: Capcom

Deși marcat de izbucnirea pandemiei de COVID-19 și apariția restricțiilor, anul 2020 a reușit să-și mai spele din păcate prin lansarea a numeroase titluri de calitate, care au mai reușit să ne facă să uităm vremurile tulburi pe care le-am trăit. În schimb, situația s-a inversat în 2021: în ciuda relaxărilor anumitor restricții, industria jocurilor video a fost afectată, numeroase titluri mult așteptate fiind amânate până anul viitor. În ciuda acestei relative „penurii”, nu ratăm nici acum ocazia de a va împărtăși tradiționalele recomandări Go4Games referitoare la jocurile anului 2021.

Iar această avalanșă de amânări (și nu numai) ne-a determinat să facem, din nou, schimbări în ceea ce privește categoriile de jocuri cu care v-am obișnuit la fiecare sfârșit de an. Astfel, au dispărut anumite categorii, câteva dintre acestea fiind totuși înlocuite de recomandări invididuale.

În schimb, a fost păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2021.

Așadar, începem, lista noastră de recomandări privind jocurile anului 2021 cu trei genuri foarte apreciate și populare: jocurile de curse auto (racing), titlurile action/adventure și experiențele horror. Sunt trei categorii unde, din fericire, am avut parte de jocuri de calitate: fie continuări ale unor serii cu tradiție, precum Resident Evil sau Forza Horizon, fie surprize plăcute, precum Marvel’s Guardians of the Galaxy sau The Medium.

RACING (JOCURI CU MAȘINI)

? FORZA HORIZON 5
(Playground Games/Xbox Game Studios)
Xbox Series/Xbox One/PC

Traseul seriei Forza Horizon în peisajul jocurilor cu mașini a început să se asemene cu supremația Mercedes din Campionatul Mondial de Formula 1. Cu fiecare nouă iterație, jocurile seriei devin și mai bune, îmbunătățesc formula deja existentă și o îmbogățesc cu noi elemente, iar Forza Horizon 5 stă ca mărturie în acest sens. Întregul Mexic este explorabil, iar numeroasele sale biomuri ascund sute de curse, event-uri și probe variate. Iar haosul, în sensul bun al cuvântului, se declanșează atunci când vă aventurați în Forza Horizon 5 într-un party multiplayer…

? F1 2021
(Codemasters/Electronic Arts)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC

În timp ce Forza Horizon 5 se adresează tuturor iubitorilor de mașini, indiferent de nivelul lor de pricepere, F1 2021 se concentrează să ofere cea mai completă experiență pentru pasionații de Formula 1. Și o face cum nu se poate mai bine, numeroasele elemente și moduri de joc prezente și în edițiile precedente fiind completate de noul Story Mode „Braking Point”, care dezvăluie o altă față a dramei și tensiunii din spatele Marelui Circ. Cu alte cuvinte, dacă vrei să egalezi performanța lui Max Verstappen din acest sezon, nu ai o opțiune mai bună decât F1 2021.

? Mențiune: Hot Wheels Unleashed

ACTION / ADVENTURE

? MARVEL’S GUARDIANS OF THE GALAXY
(Eidos Montreal/Square Enix)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC

Marvel’s Guardians of the Galaxy a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale acestui an. În primul rând, publisher-ul Square Enix pare să fi înțeles că migrarea forțată către modelul „Game as a service” nu este de bun augur pentru astfel de jocuri, lăsându-le mână liberă celor de la Eidos Montreal să creeze un adevărat titlu AAA single player. În al doilea rând, producătorii au dat dovada unei adevărate pasiuni pentru materialul-sursă, creând o adaptare cu personaje simpatice, dialoguri excelent scrise și interpretate și o prezentare grafică de excepție. Nu în ultimul rând, coloana sonoră din joc merită ascultată și reascultată chiar și în afara acestuia.

? KENA: BRIDGE OF SPIRITS
(Ember Lab)
PlayStation 4/PlayStation 5/PC

Realizarea și lansarea primului joc video din cariera unui studio independent nu este tocmai o sarcină facilă. Însă cei de la Ember Lab s-au achitat cu brio, experiența acestora din domeniul filmelor CGI ajutându-i să creeze unul dintre cele mai fermecătoare jocuri ale anului. Kena: Bridge of Spirits arată precum un veritabil film de animație, iar gameplay-ul, deși limitat în anumite privințe, s-a dovedit a fi accesibil pentru o gamă cât mai largă de jucători.

HORROR

? RESIDENT EVIL: VILLAGE
(Capcom)
PlayStation 4/PlayStation 5/Xbox One/Xbox Series/PC

Dacă ar fi să ne concentrăm strict pe experiența horror oferită de noul Resident Evil, atunci poate Village nu ar fi fost fost tocmai câștigătorul acestei categorii. Ce reușește însă jocul celor de la Capcom este să îmbine, aproape perfect, momentele tensionate cu acțiunea intensă, personajele misterioase, grafica excelentă și un mediu de joc pe care noi, ca români, îl avem aproape de inimă. Și da, conține și unul dintre cele mai bune segmente de horror pur apărute într-un joc lansat pe parcursul lui 2021.

THE MEDIUM
(Bloober Team)
Xbox Series/PlayStation 5/PC

Polonezii de la Bloober Team și-au propus un obiectiv curajos, însă și riscant: realizarea unei experiențe horror strict pentru platformele de nouă generație. Și, în ciuda unor stângăcii, au reușit. The Medium revine la unghiurile fixe ce au caracterizat începuturile genului survival horror și folosește călătoriile între universurile paralele pentru a-și defini atât momentele mai tensionate, precum și cele mai liniștite, ce implică rezolvarea de puzzle-uri.

? Mențiuni: Dark Pictures Anthology: House of Ashes, Tormented Souls

Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2021!

Citește și: Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 2-a): shooter, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 5-a): multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 6-a): recomandări individuale, realizarea și dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News