Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch

Autor: Cosmin Aionita | 28.12.2021
Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Foto: Xbox Game Studios

Prima parte a recomandărilor Go4Games privind jocurile anului 2021 a fost dedicată celor mai bune jocuri cu mașini, titluri action/adventure și horror, cea de-a doua parte s-a concentrat pe cele mai bune shootere, aventuri și titluri cu tematică sportivă, în timp ce a treia parte s-a oprit asupra jocurilor de acțiune, platformerelor și remasterizărilor din acest an. Astăzi continuăm recomandările Go4Games pentru jocurile anului 2021 cu cele mai bune titluri exclusive pentru platformele Sony PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch.

Am păstrat formatul “premiilor” acordate în ultimii ani, fiecare categorie urmând să beneficieze de două recomandări principale (medaliile de aur și argint) și, în unele cazuri, de una sau mai multe mențiuni. Din nou, nu am menționat decât titluri pe care am avut ocazia să le încercăm personal în redacția Go4Games (multe dintre acestea fiind prezentate și în review-uri individuale pe site-ul nostru) și ale căror date de lansare s-au regăsit în cursul anului calendaristic 2021.

Având în vedere că studiourile Microsoft au renunțat la publicarea de titluri exclusive pentru consolele Xbox, pentru această categorie au fost luate în considerare jocurile ce și-au făcut apariția numai în ecosistemul Microsoft (consolele Xbox, PC, Game Pass), în timp ce pentru PlayStation și Nintendo am păstrat regula de a selecta titluri cu adevărat exclusive, disponibile doar pe aceste console (PS4 și/sau PS5, respectiv Nintendo Switch).

PLAYSTATION

? RETURNAL
(Housemarque/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5

Atunci când am ajuns la finalul anului și am tras linie, Returnal este jocul exclusiv pentru PlayStation 5 în care ne-am petrecut cel mai mult timp în 2021. Și asta pentru că, în ciuda dificultății ridicate pentru o bună parte din public, creația celor de la Housemarque a avut argumentele care ne-au convins sa rămânem, alături de Selene, pe nemiloasa planetă Atropos: controlul excelent, povestea misterioasă, atmosfera și grafica apăsătoare, dar și probabil cele mai bune implementări ale funcțiilor exclusive consolei PS5: sunetul redat 3D în căști, alături de feedback-ul haptic și triggerele rezistive caracteristice controller-ului DualSense.

? RATCHET & CLANK: RIFT APART
(Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 5

Cei care, din diferite motive, nu s-au putut bucura de Returnal și-au găsit „alinarea” în Ratchet & Clank: Rift Apart. Noul episod al longevivei serii punctează la capitolele care contează, oferind o aventură palpitantă, cu personaje simpatice, excelent interpretate, precum și o prezentare grafică de zile mari. Simpaticii protagoniști Ratchet și Clank, alături de prietenii lor mai vechi sau mai noi, au ajuns la cea de-a patra generație consecutivă de console PlayStation (PS2, PS3, PS4, PS5) și nu dau semne că s-ar retrage prea curând.

MICROSOFT

? FORZA HORIZON 5
(Playground Games/Xbox Game Studios)
Xbox Series/Xbox One/PC

Încă de la apariția primului joc al subseriei Horizon, studioul englez Playground Games a funcționat precum un ceasornic elvețian pentru cei de la Microsoft, lansând la intervale regulate noi titluri Forza Horizon, fiecare mai bun decât precedentele. Iar Forza Horizon 5 nu face excepție de la această regulă, reunind într-un singur pachet cele mai bune idei din jocurile anterioare, precum și noutăți special gândite pentru a îmbogăți experiența de racing open world caracteristica seriei. Astfel, deși seria a plecat de la titlurile mai serioase Motorsport, în timp a ajuns să fie sinonimă cu întrecerile arcade din jocurile Forza Horizon.

? HALO INFINITE
(343 Industries/Xbox Game Studios)
Xbox Series/Xbox One/PC

Halo 5: Guardians nu a fost tocmai pe placul fanilor, iar 343 Industries a folosit acest feedback pentru a transforma Halo Infinite într-o experiență demnă de renumele seriei. Și, în mare parte, au reușit: formula de bază a celui de-al doilea nivel din primul Halo a fost extinsă, transformând Infinite în primul titlu open world al seriei, păstrându-și însă originalitatea, fără a împrumuta foarte multe elemente de la alte shootere de acest tip. Mai mult, pe lângă campania consistentă, Halo Infinite include și o componentă multiplayer disponibilă în mod gratuit pentru toți doritorii, fără necesitatea de a cumpăra porțiunea single player sau un abonament Game Pass.

? Mențiune: Age of Empires IV

NINTENDO SWITCH

? METROID DREAD
(MercurySteam/Nintendo)
Nintendo Switch

Prin intermediul legendarului Mario, Nintendo putem spune ca a inventat întregul gen platformer, și, mai târziu, cu ajutorul seriei Metroid, a pus bazele subgenului pe care astăzi îl numim „Metroidvania”. Iar când aceste două elemente s-au întâlnit din nou, ajutate de progresele vizuale și de gameplay pe care 2021 le-a făcut posibile, am primit Metroid Dread, nu doar cel mai bun joc pentru Nintendo Switch al anului, dar și unul dintre cele mai reușite titluri apărute în cursul ultimelor 12 luni, indiferent de platformă.

? SUPER MARIO 3D WORLD + BOWSER’S FURY
(Nintendo)
Nintendo Switch

Nostalgia joacă încă un rol important în ceea ce privește alegerile pe care le facem în materie de gaming, iar cei de la Nintendo sunt perfect conștienți în legătură cu acest aspect. Astfel, pachetul Super Mario 3D World + Bowser’s Fury include ceva mai vechi, adaptarea excelentului Super Mario 3D World (lansat inițial pe WiiU) pentru Nintendo Switch, precum și o experiență complet nouă – Bowser’s Fury –, un soi de experiment legat de cum ar putea arăta un eventual viitor al seriei Mario.

? Mențiuni: Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl

Vă invităm să reveniți alături de noi pe Go4Games în următoarele zile pentru a descoperi toate recomandările noastre în ceea ce privește jocurile anului 2021!

Citește și: Jocurile anului 2021 (partea 1): racing, action/adventure, horror
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 2-a): shooter, adventure, sport
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 3-a): action, platformer, remaster
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 4-a): exclusivități PlayStation, Microsoft și Nintendo Switch
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 5-a): multiplayer, grafică și cele mai bune jocuri românești
Citește și: Jocurile anului 2021 (partea a 6-a): recomandări individuale, realizarea și dezamăgirea anului

Urmărește Go4Games.ro pe Google News