Square Enix a vândut trei dintre cele mai apreciate studiouri. Ce se întâmplă cu jocuri precum Tomb Raider sau Deus Ex

Autor: Cosmin Aionita | 03.05.2022
Square Enix a vândut trei dintre cele mai apreciate studiouri. Ce se întâmplă cu jocuri precum Tomb Raider sau Deus Ex

Într-o perioadă în care, în industria divertismentului digital, tot mai multe studiouri sau publisheri sunt achiziționare de marii jucători din domeniu, a venit vremea pentru o nouă astfel de mutare, de această dată în curtea celor de la Square Enix. Se pare că, în cadrul publisher-ului nipon, are loc o restructurare, japonezii luând hotărârea de a renunța la o parte dintre studiourile lor vestice. Astfel, grupul Embracer a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu Square Enix pentru a prelua studiourile Crystal Dynamics, Eidos Montreal și Square Enix Montreal.

Pe lângă cele trei studiouri, Embracer a preluat de la Square Enix și dreptul pentru numeroase proprietăți intelectuale, precum seriile Tomb Raider, Deus Ex, Thief sau Legacy of Kain, precum și un catalog de peste 50 de jocuri. În total, achiziția include aproximativ 1100 angajați ai celor trei studiouri, ce-și desfășoară activitatea în opt locații de pe tot globul. Suma tranzacției, pe care Embracer s-a angajat să o plătească în bani lichizi către Square Enix imediat ce mutarea va fi aprobată, este de 300 de milioane de dolari americani.

Serii extrem de importante, precum Tomb Raider, cu vânzări totale de peste 88 de milioane de exemplare (dintre care nu mai puțin de 38 de milioane sunt ale jocurilor din trilogia modernă a seriei – Tomb Raider 2013, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider), sau Deus Ex (ale cărei jocuri moderne – Deus Ex: Human Revolution și Mankind Divided – s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare) trec în curtea celor de la Embracer.

În tranzacție au fost incluse și jocuri mai recente ale acestor studiouri, precum Marvel’s Avengers (Crystal Dynamics) și Marvel’s Guardians of the Galaxy (Eidos Montreal), însă soarta acestora este incertă, proprietățile intelectuale aparținând de Disney (Marvel Entertainment). Este posibil ca, în lipsa unui acord cu Disney, să înceteze comercializarea și furnizarea serviciilor online aferente acestor titluri.

De asemenea, noul joc Tomb Raider produs Crystal Dynamics cu ajutorul Unreal Engine 5 va fi publicat, cel mai probabil, de unul dintre label-urile de publishing ce aparțin grupului Embracer. Din acest conglomerat fac parte companii precum THQ Nordic, Koch Media (Deep Silver), Saber Interactive sau Gearbox Software.

Sursa: Embracer Group

Urmărește Go4Games.ro pe Google News