Top 10: cele mai tari jocuri de la E3 2016 – Partea I

Autor: Cosmin Aionita | 28.06.2016
Top 10: cele mai tari jocuri de la E3 2016 - Partea I

Au trecut două săptămâni de la marile anunţuri făcute cu ocazia E3 2016 (sau EA Play 2016, în cazul celor de la Electronic Arts) şi considerăm ca s-a scurs suficient timp pentru a arunca o privire obiectivă asupra jocurilor prezentate în cadrul celui mai important eveniment de gaming al anului. Şi în acest an am avut parte de o ofertă bogată de conferinţe de presă din partea celor mai importanţi publisheri, dar şi a deţinătorilor de platforme precum Sony sau Microsoft.

Ce concluzii am putut trage în urma ediţiei din acest an a E3? Electronic Arts pedalează în continuare pe aceeaşi rută bine tocită a jocurilor sportive, asezonate de sărbători cu un shooter major, Ubisoft insistă să pună accentul pe jocurile de tip open world, Bethesda începe să-şi gestioneze din ce în ce mai bine proprietăţile intelectuale şi studiourile din propria ogradă, Microsoft se zbate pentru a păstra brand-ul Xbox relevant, confirmând totuşi toate jocurile proprii şi pentru PC (Windows 10), iar Sony preferă să anunţe titluri exclusive în detrimentul inevitabilelor revizii hardware pentru PS4.

Days Gone

Şi totuşi, acum că s-a aşternut liniştea şi asupra acestui E3 2016, care sunt jocurile care ne-au lăsat cea mai bună impresie la expoziţia din Los Angeles? Am încercat să alcatuim un clasament al celor mai bune zece jocuri prezentate la E3 2016, folosind o regulă de bază: pentru a fi luat în considerare pentru acest top, un joc trebuia să fie prezent în cadrul E3 2016 cu un segment de gameplay sau demo jucabil şi nu doar cu simple trailere sau secvenţe CGI (computer generated). Aşadar, jocuri precum Prey şi Quake Champions nu s-au „calificat”.

Am ajuns astfel la o listă de peste 20 de titluri nominalizate, dintre care doar zece au reuşit să intre în clasamentul final. Din start va putem spune că jocuri foarte spectaculoase la prima vedere, precum Gears of War 4 (mult prea asemănător cu predecesoarele sale), Battlefield 1 (se anunţă drept un nou Star Wars Battlefront, superficial şi cu DLC contra cost încă din momentul lansării) sau Watch Dogs 2 (parcă formula tip de joc open world folosită de Ubisoft s-a cam fâsâit, nu?) nu au reuşit să se claseze în topul nostru.

Acestea fiind spuse, a venit momentul să aruncăm o privire asupra primei părţi a selecţiei noastre, aceasta incluzând jocurile din partea de jos a clasamentului. Le puteţi privi ca pe nişte meritorii câştigatoare ale unor ipotetice medalii de argint la E3 2016, „medaliaţii cu aur” urmând să fie prezentaţi, foarte curând, în cea de-a doua parte a acestui top.


10. TITANFALL 2
(Respawn Entertainment/Electronic Arts)
PS4/Xbox One/PC

Titanfall 2 a prins ultimul loc în clasamentul nostru în detrimentul celuilalt mare shooter de la EA (Battlefield 1) din câteva motive simple. Echipa producătoare de la Respawn Entertainment pare să fi învăţat din greşelile trecutului, Titanfall 2 fiind proiectat încă din start drept „un joc complet”. De această dată va fi inclusă o campanie single player propriu-zisă, cu o poveste ce promite să scoată în evidenţă relaţia ce se poate crea între om şi masina (titan), iar multiplayer-ul pare să fie dezvoltat fix în direcţia pe care şi-o doreau fanii primului titlu din serie, fiind adăugate elemente noi precum grapling hook-ul sau clasele multiple pentru titani. De asemenea, de această dată Titanfall 2 va fi lansat şi pentru PlayStation 4, nu doar pentru platformele Xbox şi PC. Deci, standby for Titanfall!

Data lansării: 28 octombrie 2016


09. DAYS GONE
(Bend Studio/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Days Gone este primul titlu exclusiv pentru PlayStation 4 din lista noastră, jocul fiind creaţia studioului Bend deţinut de Sony, responsabil şi pentru Uncharted: Golden Abyss, aventura de pe PlayStation Vita a neobositului Nathan Drake. Days Gona propune un nou scenariu postapocaliptic în care majoritatea populaţiei a fost ucisă sau transformată în zombies de un virus necruţător. De această dată însă, vom avea ocazia să intrăm în pielea unui biker supărat pe viaţă şi să ne deplasăm pe motocicletă printr-un mediu de joc open world, în încercarea de a evita hoardele dense de morţi vii. Şi totuşi, de ce atât de jos în clasament? Pentru că, lăsând la o parte motocicleta şi atitudinea rebelă, parcă am mai văzut undeva această abordare (în The Last of Us, poate?).

Data lansării: N/A


08. THE LEGEND OF ZELDA: BREATH OF THE WILD
(Nintendo)
Nintendo Wii U/NX

Noul Legend of Zelda a avut parte de un proces de producţie încărcat cu tot felul de probleme, totul culminând cu decizia celor de la Nintendo de a amâna jocul până la apariţia pe piaţă a noii platforme Nintendo NX. Totuşi, în ciuda dificultăţilor, noul joc Legend of Zelda a fost prezentat în detaliu în cadrul E3 2016, primindu-şi şi subtitlul oficial: Breath of The Wild. Pentru fanii seriei, Breath of The Wild promite numeroase noutăţi, pornind de la mediul de joc complet open world şi ajungând la liberatea de mişcare şi posibilităţile variate de gameplay oferite de această abordare deschisă. De ce doar pentru fanii seriei? Pentru că unele opţiuni de gameplay aduc aminte cam mult de stereotipurile titlurilor open world din grădina Ubisoft sau de diversele jocuri indie de tip survival.

Perioada lansării: martie 2017


07. CALL OF DUTY: INFINITE WARFARE
(Infinity Ward/Activision)
PS4/Xbox One/PC

Se pare că Infinity Ward şi Activision au jucat cartea câştigatoare la acest E3 2016 în comparaţie cu principalul lor concurent (Battlefield 1). După o dezvăluire care a dezamăgit milioane de fani, cei de la Infinity Ward au stat cuminţi în banca lor şi au acceptat criticile, aşteptând cu răbdare momentul în care jucătorii vor vedea cum se prezintă cu adevărat Call of Duty: Infinite Warfare. Şi acel moment a venit la E3 2016, unde am avut ocazia să admirăm noua prezentare grafica a lui Infinite Warfare, care pare în sfârşit să se încadreze în standardele contemporane, noile bătălii spaţiale (care nu vor fi on-rails, după cum promit producătorii), posibilitatea de a a alege misiunile pe care doreşti să le îndeplineşti, dar şi clasicul gameplay de tip first person shooter, acum asezonat cu o libertate de mişcare extinsă. Pe scurt, în ciuda aşteptărilor deloc mari, Call of Duty: Infinite Warfare ne-a surprins realmente plăcut.

Data lansării: 4 noiembrie 2016


06. HORIZON: ZERO DAWN
(Guerilla Games/Sony Interactive Entertainment)
PlayStation 4

Cel de-al doilea joc exclusiv pentru PlayStation 4 din acest clasament este Horizon: Zero Dawn, actualul proiect al echipei de la Guerilla Games (seria Killzone). Aparenta simplitate a universului în care eroina Aloy şi tribul său îşi duc existenţa ascunde însă secrete îngropate de o eternitate: tărâmul este bântuit de tot felul de animale robotizate, unele prietenoase, altele extrem de ostile, iar rămăşiţele unei lumi de altădată abia aşteaptă să fie descoperite. În plus, prezentarea jocului de la E3 2016 a scos în evidenţă natura deschisă a mediului de joc, dar şi câteva elemente de RPG, precum crafting-ul sau opţiunile de dialog.

Data lansării: 1 martie 2017


Vă aşteptăm foarte curând pe Go4games pentru cea de-a doua parte a acestui clasament, în care vom trece în revistă cele mai bune cinci jocuri de la E3 2016. Nu ezitaţi să ne împărtăşiţi şi opiniile voastre folosind rubrica de comentarii de mai jos.

Top 10: cele mai tari jocuri de la E3 2016 – Partea a II-a

Urmărește Go4Games.ro pe Google News