Microsoft oprește producția consolelor Xbox One! Fără jocuri exclusive, compania pregătește trecerea la streaming

Autor: Cosmin Aionita | 17.07.2020
Microsoft oprește producția consolelor Xbox One! Fără jocuri exclusive, compania pregătește trecerea la streaming

Cu lansarea noilor console Xbox Series X programată pentru toamna târzie a acestui an, Microsoft a confirmat către colegii de la The Verge că s-a luat decizia întreruperii procesului de fabricație a consolelor Xbox One X și Xbox One S All Digital Edition. Singurul dispozitiv din gama Xbox One ce rămâne în continuare pe piață va fi modelul Xbox One S, ce va fi păstrat, cel mai probabil, drept o alernativă ieftină la viitoarea consolă Xbox Series X.

Un purtător de cuvânt al celor de la Microsoft a declarat pentru The Verge:

Pe măsură ce ne pregătim pentru viitor cu Xbox Series X, facem pașii necesari pentru a stopa producția modelelor Xbox One X și Xbox One S All-Digital Edition. Consola Xbox One S va continua să fie fabricată și comercializată la nivel global.

Fără jocuri exclusive și fără upgrade-uri forțate

Decizia de a opri producția consolelor Xbox One X și Xbox One S All Digital Edition vine și pe fondul celor mai recente declarații ale lui Phil Spencer, conducătorul diviziei Xbox din cadrul Microsoft.

Conform lui Spencer, compania încearcă să se distanțeze cât mai mult de conceptul clasic de “jocuri exclusive”, toate titlurile produse de propriile echipe din cadrul Xbox Game Studios în următorii doi ani urmând să fie disponibile atât pentru vechile console Xbox One (modelul original, precum și modelele S, X și S All-Digital Edition), cât și pentru noul Xbox Series X, dar și pentru PC-urile echipate cu Windows 10.

Astfel, divizia Xbox nu-și dorește să determine jucătorii să facă un “upgrade forțat” către Xbox Series X, oferindu-le posibilitatea de a face tranziția doar atunci când vor dori. De asemenea, Spencer promite că Xbox Series X va rula toate jocurile pentru Xbox One, precum și o selecție bogată de titluri pentru Xbox 360 și prima consolă Xbox. Nu în ultimul rând, toate accesoriile și controllerele pentru Xbox One vor funcționa și pe Series X.

Mai mult, Phil Spencer a confirmat nu doar lansarea în septembrie 2020 a propriului serviciul de game streaming Project xCloud (concurența directă pentru Google Stadia sau NVIDIA GeForce Now), cât și integrarea acestuia în abonamentul Xbox Game Pass Ultimate.

Astfel abonații acestui serviciu, fără să plătească în plus, vor putea juca toate creațiile noi ale Xbox Game Studios, printre care și mult așteptatul first person shooter Halo Infinite, pe orice dispozitiv doresc, prin streaming, fără a avea nevoie de o consolă Xbox sau de un PC de gaming.

Vom afla mai multe despre viitoarele titluri dezvoltate de Xbox Game Studios în cadrul evenimentului dedicat ce urmează să aibă loc pe 23 iulie 2020.

Concurența are o strategie complet diferită

În timp ce Microsoft începe să mizeze din ce în ce mai puțin pe jocuri exclusive sau platforme hardware, concentrându-și atenția în aria serviciilor software dedicate gamerilor, concurența de la PlayStation adoptă pe o strategie complet diferită.

Mai exact, conform lui Jim Ryan, CEO al Sony Interactive Entertainment, compania crede cu tărie în conceptul “generațiilor de console” și investește în dezvoltarea de jocuri exclusive, create special pentru PlayStation 5. Se dorește astfel să se profite la maximum de configurația hardware avansată a viitoarei console, fără a întâmpina limitările impuse de o consolă din 2013 (cum este PlayStation 4).

Astfel, Sony mizează pe o sumedenie de jocuri exclusive pentru PlayStation 5, prezentând până acum titluri proprii precum Gran Turismo 7, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart sau Horizon: Forbidden West, dar și exclusivități pentru PS5 de la parteneri, cum ar fi GhostWire: Tokyo sau Deathloop de la Bethesda. La rândul său, PlayStation 5 va fi compatibil cu jocurile pentru PlayStation 4.

Atât PlayStation 5, cât și Xbox Series X sunt așteptate pe piață în toamna târzie a anului 2020.

Surse: The Verge, Xbox Wire, OnMSFT

Urmărește Go4Games.ro pe Google News